MENIU

Anul viitor ar putea fi introdus Programul Rabla pentru tractoare

Foto: axatransilvania.ro

Tractoarele vechi ar putea fi înlocuite tot prin Programul Rabla, însă abia în 2010, a declarat, la Bistriţa, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, la o întâlnire cu autorităţile locale din judeţ în care unii primari i-au sugerat să extindă programul şi în agricultură.

Primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea, a declarat, în cadrul întrunirii găzduite la Primăria Bistriţa, că în comuna sa sunt circa zece tractoare foarte vechi care ies pe câmp la arat, consumă extrem de mult carburant din cauza vechimii motoarelor şi poluează.

El a spus că, în situaţia în care ar fi înlocuite cu altele noi, s-ar consuma mai puţin carburant, poate că s-ar face şi agricultură mai performantă, iar românii ar putea produce pâine mai ieftină chiar în ţara lor fără să fie obligaţi să importe grâu.

Nicolae Nemirschi i-a dat dreptate primarului din Budeşti, dar a precizat că, anul acesta, este puţin probabil să se găsească resursele necesare la bugetul de stat în acest scop.

În schimb, este posibil ca programul să fie implementat în 2010, după ce Ministerul Mediului va avea discuţii cu cel al Agriculturii pentru a stabili concret cum se va proceda. "E destul de dificil să vedem ce fel de nivel de motorizare vom putea subvenţiona. A mai existat o tentativă în acest sens, dar care nu a fost concretizată în final. Încercăm noi, anul viitor, cel mai probabil", a declarta Nemirschi.