MENIU

Antonescu îi propune lui Geoană varianta Johannis premier – contra voturi în turul II. Geoană acceptă!

<descriere>

Liberalii anunţă că exclud orice susţinere şi dialog cu Traian Băsescu în turul doi al prezidenţialelor şi condiţionează sprijinul pentru Mircea Geoană de formarea unui guvern cu Klaus Johannis premier. Geoană a acceptat cât ai bate din palme, iar UDMR pare să spună şi ea da.

PNL şi PSD par să fi bătut deja palma pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale de pe 6 decembrie pentru susţinerea lui Mircea Geoană şi pentru formarea unei majorităţi guvernamentale în jurul primarului Sibiului, Klaus Johannis. Asta după ce preşedintele PNL Crin Antonescu, clasat al treilea duminică în cursa prezidenţială, a ieşit luni dimineaţă cu un mesaj ferm contra lui Traian Băsescu.

\"Când aud din toate părţile comentarii despre trocuri, propuneri etc, vreau să fie clar. Rămâne valabil ceea ce am spus de la începutul campaniei. Este exclusă orice colaborare între mine şi Traian Băsescu şi este exclusă orice susţinere a lui Traian Băsescu din partea electoratului meu. Nu am avut discuţii şi nu voi avea discuţii cu Traian Băsescu. Băsescu nu este un om de dreapta, sunt doar tertipuri\", a declarat Antonescu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul partidului.

În schimb, liderul PNL a precizat că l-ar putea susţine pe Mircea Geoană dacă acesta va accepta o formulă guvernamentală condusă de Johannis. \"Dacă există un proiect comun, în care eu sa-i pot chema pe aceşti oameni, un proiect pentru care eu să pot să-mi pun obrazul şi să-i chem pe aceşti oameni la vot, o voi face, dacă nu, nu.V-am mai spus, este vorba de proiectul Johannis, proiectul Johannis însemnând nu doar ca cetăţeanul Johannis să fie prim-ministru al României şi gata, proiectul Johannis înseamnă un alt mod de a guverna şi de a face politică, un Guvern politic condus de un independent, dar alcătuit pe alte criterii le care le-am relatat\".

Zis şi făcut. Pentru că la numai două minute după ce Antonescu l-a propus din nou pe Johannis pentru scaunul de prim-ministru, Mircea Geoană l-a “reconfirmat” şi el pe edilul Sibiului în fruntea unui posibil viitor guvern. Şi a supralicitat: vrea chiar un acord politic cu liberalii, unul care să definească clar condiţiile de guvernare între cele două partide. Un acord bazat pe competenţă şi care să aibă ca proiect România, a adăugat Geoană, venind în întâmpinarea cererilor lui Antonescu. \"Preferinţa mea este pentru o majoritate social-liberală. Această majoritate creată în jurul lui Klaus Johannis se poate concretiza într-o majoritate cu Johannis prim-ministru după 6 decembrie\", a spus Geoană, care a adăugat că marţi va fi convocat un comitet executiv naţional al PSD, pentru a analiza alegerile.  Mai mult, Mircea Geoană a declarat că a şi vorbit cu Johannis luni dimineaţă. Liderul PSD a declarat că nu refuză niciun vot şi că vrea şi sprijinul lui Sorin Oprescu. A strecurat şi o promisiune în direcţia acestuia: investiţii mai consistente pentru Bucureşti!

Verestoy: Băsescu nu mai are nicio şansă!

UDMR acceptă şi el formula Geoană – preşedinte, Johannis – premier. \"UDMR se va reuni în forurile sale de conducere, dar din punctul meu de vedere nu cred că nu putem să nu fim alături de acest proiect politic pentru România, format în jurul domnului Klaus Johannis cu domnul Geoană preşedinte. Aşa se conturează şi este o şansă mare pentru România\", a declarat pentru Realitatea.NET, senatorul UDMR Verestoy Attila. Întrebat ce şanse îi mai dă lui Traian Băsescu să câştige un nou mandat prezidenţial, Verestoy a fost categoric: „Niciuna!”. Electoratul maghiar s-a prezentat în proporţie considerabil mai mică la vot faţă de prezidenţialele din 2004 şi 2000. Doar circa 3,5% din alegători au votat cu Kelemen Hunor, iar absenţa în rândurile maghiarimii va fi probabil şi mai mare în runda finală. Cum electoratul Uniunii este unul disciplinat, acesta va opta probabil pentru Geoană.

Băsescu ar putea obţine sprijinul electoratului lui Oprescu

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a obţinut şi el un scor neaşteptat de mic duminică şi este foarte posibil, conform propriilor declaraţii din campanie, să nu facă o recomandare explicită, susţinătorilor săi. Totuşi, Oprescu a recunoscut, uitându-se în sondaje, că 80% din electoratul său l-ar susţine pe Traian Băsescu în turul secund.

Geoană poate miza pe voturile lui Becali şi Vadim

Geoană poate conta pe sprijinul declarat al lui Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali. Cei doi şi-au făcut din Traian Băsescu o ţintă a discursurilor. \"Diavol\", \"Satana\", au fost câteva din epitetelor cu care l-au gratulat cei doi pe Băsescu. Teoretic, Geoană obţine aşadar în jur de 6 procente.

PSD şi PNL nu mai repetă greşeala din 2008

Prin declaraţiile de luni, liberalii şi social-democraţii par să evite greşeala din toamna anului trecut. Atunci când potrivit declaraţiilor ulterioare ale acestora, între cele două partide ar fi fost pusă la cale o înţelegere, însă premierul Călin Popescu Tăriceanu ar fi refuzat ca aceasta să fie anunţată public. Ulterior însă, aceasta a picat, iar PSD a intrat la guvernare alături de PD-L.

Vasile Dâncu: Electoratul lui Crin va fi greu de direcţionat într-o parte sau alta

Sociologul clujean Vasile Dâncu crede că electoratul lui Crin Antonescu este mai puţin predispus să asculte indicaţiile pe care partidul le-ar putea da.  \"PNL a obţinut un scor mare, în jur de 20%.  În afară de electoratele PD-L şi PSD care sunt reunite mai mult de prin convingeri, sunt mai ideologizate, cel al PNL - format din persoane definite prin studii superioare, cosmopoliţi - este mai independent atunci când vine vorba de gândirea politică. Cred că un asemenea electorat va putea să fie mai greu manevrat, direcţionat într-o parte sau alta.  Ei s-au mobilizat pentru Crin, împotriva sistemului\", spune Dâncu.