MENIU

Antonescu: FMI a spus că nu va elibera noua tranşă dacă nu se iau măsurile asumate până în decembrie

Foto: NewsIn

Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat, după o întâlnire cu delegaţiile FMI, CE şi BM, că aceste instituţii au anunţat că nu pot elibera tranşele de bani dacă până la jumătatea lui decembrie nu se rezolvă chestiuni precum adoptarea Legii pensiilor şi salarizării unice sau un buget cu deficit de 5,9%.

"Domniile lor ne-au făcut cunoscută poziţia pe care o au şi care e una foarte tranşantă: fie într-un timp foarte scurt, până spre jumătatea lunii decembrie se rezolvă câteva chestiuni pe care le-au convenit cu fostul Guvern şi anume un buget, un proiect de buget care să aibă deficit de 5,9 %, adoptarea Legii pensiilor, Legii responsabilităţii fiscale, Legii unice a salarizării în acest timp, fie revin în ianuarie după ce situaţia politică din România se presupune a se aşeza. Însă în aceste condiţii nici FMI - care acum ar putea elibera o tranşă - şi evident nici celelalte două instituţii nu vor da bani României", a detaliat Antonescu concluziile întâlnirii.

Antonescu a mai spus că liberalii îşi pot asuma responsabilitatea, dacă depinde de ei, în privinţa adoptării cât mai rapide a unui proiect de buget pe anul 2010, şi a aducerii cât mai repede în discuţie a legii unice a salarizării şi a legii unitare a pensiilor. "Dacă depinde de noi ca un buget să fie repede adoptat, ca aceste legi să fie aduse în discuţie, din punctul acesta de vedere, ne putem asuma responsabilitatea", a precizat el, adăugând că o nouă întâlnire a PNL cu delegaţia FMI va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

PNL a transmis însă că nu este de acord cu unele condiţii ale organizaţiilor internaţionale, în special cu legile promise de Emil Boc, a mai spus Antonescu. "Sigur că acum soluţia ar fi ca în cadrul aceste misiuni Fondul să constate un consens al clasei politice. Noi suntem dispuşi să continuăm aceste discuţii, vom mai avea o întâlnire la începutul săptămânii viitoare în care noi să ne putem asuma responsabilitatea pentru ceea ce e de făcut  de acum încolo. E clar însă că punctele noastre de vedere diferă asupra Legii pensiilor, de pildă, asupra unor aspecte din Legea salarizării, că nu noi suntem de vină că n-avem un guvern în acest moment", a spus Antonescu.

Liberalul a acuzat Cabinetul Boc pentru faptul că nu a fost capabil să respecte angajamentele asumate faţă de instituţiile financiare internaţionale şi că a admis de-abia în ultima vreme că, fără banii Fondului şi ai Băncii Mondiale, nu poate asigura plata la timp a salariilor şi a pensiilor.

Liberalii susţin că lipsa unui guvern cu atribuţii depline se datorează preşedintelui Băsescu în condiţiile în care o majoritate parlamentară a venit cu un candidat la postul de premier, a mai spus preşedintele PNL. De asemenea, responsabilitatea pentru amânarea aplicării Legii salarizării unice revine Curţii Constituţionale care a amânat până după alegeri, "după un obicei tradiţional", soluţionarea sesizării de neconstituţionalitate.

Pe de altă parte, liberalii mai spun că nu pot renunţa la prevederi din propriul program. "Cred în nevoia unor reduceri de taxe în 2010, a unor politici fiscale care să dea şansa economiei să se dezvolte. Dacă depinde de noi ca un buget să fie repede asumat, ca aceste legi să fie aduse în discuţie şi corectate, din punctul acesta de vedere, ne putem asuma responsabilitatea", a declarat Crin Antonescu.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), aflată în România în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, a început miercuri primele discuţii cu autorităţile române.

Misiunea se află la Bucureşti pentru a iniţia discuţiile cu autorităţile române privind a doua evaluare din cadrul acordului de finanţare, dar noi consultări ar putea fi necesare după formarea unui nou guvern, potrivit unui comunicat anterior al Fondului.

Mai multe articole despre:
PNL Crin Antonescu FMI împrumut CE cabinetul Boc tranşă