MENIU

Antonescu a spus că STS ar fi propus o platformă împotriva votului multiplu, dar Boc ar fi refuzat-o

Foto: NewsIn

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat miercuri că, în cadrul audierilor de marţi de la comisiile de specialitate din Parlament, şeful STS a informat că i-a propus premierului o modalitate de prevenire a votului multiplu, iar Emil Boc ar fi refuzat-o.

Antonescu a relatat că, în cadrul audierilor de marţi din Comisiile de Apărare, Marcel Opriş, directorul STS a prezentat "elementele tehnice ale unei propuneri făcute de Serviciul pe care îl conduce privitoare la platforma tehnică pentru asigurarea în cursul alegerilor prezidenţiale a depistării şi sancţionării votului multiplu".

Preşedintele PNL a precizat că Opriş ar fi vorbit despre necesitatea a circa 9.000 de calculatoare, 3.000 de telefoane mobile, toate acestea putând fi operaţionale "printr-un efort al administraţiei publice". "(STS - n.r.) a prezentat propunerea Guvernului, primului ministru, cu mai bine de o lună în urmă, ca pe o variantă prin care se putea preveni sau descoperi în orice caz, în timp util, tentativa sau faptul votului multiplu. Guvernul, primul-ministru, nu au dat curs acestei propuneri şi doresc să-l întreb şi-i cer oficial  primului-ministru explicaţii în legătură cu refuzul domniei sale", a cerut Antonescu.

"Dacă suntem toţi preocupaţi de corectitudinea alegerilor, de evitarea unui fenomen care a fost constatat, dar în legătură cu care nu s-au luat niciun fel de măsură de către autorităţi - votul multiplu - de ce această propunere realizabilă tehnic a fost respinsă", s-a întrebat preşedintele PNL, insistând ca premierul Boc să prezinte public detaliile tehnice ale acestei propuneri şi motivele pentru care a refuzat să-i dea curs.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, liberalul George Scutaru, a afirmat că sistemul propus de STS "ar fi dus la posibilitatea indentificării votului multiplu în timp real, în secţiile dotate cu calculatoare, şi în maxim 20 de secunde în secţiile mai izolate unde datele s-ar fi dat prin SMS. Era vorba de trimiterea CNP-ului fiecărui votant într-un sistem centralizat şi în timp real sau maximum 20 de secunde ar fi putut apărea locul şi ora la care persoana respectivă a mai votat", a afirmat Scutaru.

În plus, deputatul PNL a precizat că Opriş ar fi menţionat, la audieri, că acum o lună, când a prezentat Guvernului acest proiect, ar fi existat capacitatea tehnică de a asigura platforma necesară evitării votului multiplu, în schimb acum ar fi mult prea târziu punerea în aplicare a unei astfel de prevederi.

Cât priveşte subiectului turismului electoral, liberalii au precizat că nu au dubii în legătură cu existenţa lui.

"În mod normal, într-o ţară în care lucrurile decurg legal, corect, existenţa unor secţii de votare în gări, în spitale, nu ar constitui o problemă. Într-o ţară care nu e normală, fiind condusă de domnul Băsescu, de domnul Boc, de doamna Udrea, de domnii din PSD, permiteţi-mi să fiu circumspect şi să spun . Dar vedem că nu există voinţă politică, aşa că privesc cu suspiciune şi această ordonanţă a prolificului Guvern Emil Boc şi asociaţii", a mai subliniat el.
Mai multe articole despre:
comisie alegeri PNL vot Crin Antonescu audieri STS