MENIU

Antarctica prin ochii unui fotograf român: Unde sunt balenele? Erau cu sutele - VEZI IMAGINI

Antarctica - Roger Mantu
Antarctica - Roger Mantu
Antarctica - Roger Mantu
Antarctica - Roger Mantu
Antarctica - Roger Mantu
Antarctica - Roger Mantu
Antarctica - Roger Mantu
Antarctica - Roger Mantu

\"ANTARCTICA\" este ultima realizare a fotografului profesionist român, Roger Mantu, care, după o aşteptare de doi ani, a reuşit aventura vieţii sale: să exploreze minunata lume de gheaţă de la Polul Sud. 

Timp de 50 de zile, Roger Mantu a atins trei continente. Experienţa sa s-a petrecut din Ushuaia - Ţara de Foc, către mările învolburate şi zăpezile eterne al Pensinsulei Antarcticii, urmând apoi tărâmuri dintre cele mai izolate de lume precum Marea Weddei şi insulele South Georgia, Gough, Tristan da Cunha, St. Helen şi Ascension până în Cap Verde.

Experienţa sa în Antartica nu a fost numai dulceaţă şi miere, întâmpinând reale probleme cu echipamentul din cauza frigului.

\"Frigul poate pune probleme serioase echipamentului, de la descărcarea rapidă a acumulatorilor, până la blocarea obiectivelor sau a aparatului. Atmosfera încărcată face ca şansele pentru o fotografie reuşită să fie minime, iar pe o vreme proastă, la Pol poţi să uiţi de schimbarea obiectivelor, aşa că eşti nevoit să ai două aparate, ceea ce te îngreunează\", a declarat Roger Mantu pentru REALITATEA.NET.

L-am întrebat pe Roger dacă a observat semnele încălzirii globale, despre care se vorbeşte atât de mult în ultima vreme, existând numeroase rapoarte despre topiri ale gheţarilor şi suferinţe ale animalelor.

\"Am avut în grup un senior care a fost în Antarctica prin anii \'60 şi se tot întreba mirat: \"Unde sunt balenele? Erau cu sutele, iar acum trebuie să ai noroc ca să le întâlneşti!\", a răspuns fotograful.

Roger a povestit că organizatorul expediţiei spunea că \"acum reuşeşti să ajungi în peninsulă cu o navă relativ mică, chiar şi toamna târziu, datorită faptului că iarna polară este tot mai blândă\".

În plus, \"populaţia de Krill a scăzut cu până la 80%, deci problemele sunt reale\", a subliniat fotograful.

Cel mai impresionat a fost de insula sudică South Georgia. \"Imaginaţi-vă Alpii aruncaţi în mijlocul Oceanului Antarctic, dominaţi de gheţari cu o biodiversitate extraordinară\", a arătat Roger Mantu.

Roger Mantu îşi doreşte ca proiectul \"Antarctica\" să  sensibilizeze publicul pentru frumuseţile naturale, ameninţate de expansiunea vieţii moderne.

Fotograful pregăteşte în 2010 o expediţie în zona arctică, la Polul Nord, călătorie care, alături de expediţia Antarctica din acest an, va deveni subiectul unui album fotografic intitulat, cel mai probabil, \"De la Pol la Pol\".

Roger Mantu s-a specializat în Comunicare Vizuală în cadrul Facultăţii de Artă \"Blocherer Schule\" din Munchen, Germania. Majoritatea timpului şi-o petrece în studioul său din Constanţa, implicat în proiecte fotografice şi publicitare, însă pasiunea sa este să fotografieze natura şi viaţa sălbatică.