MENIU

ANRM a concesionat, în 2008, unei firme controlate de Dinu Patriciu 9000 km pătraţi în Marea Neagră

Foto: rentmyflatinfeodosia.com

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat, anul trecut, firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9000 de kilometri pătrați în Marea Neagră, pentru explorarea resurselor de nămol sapropelic.

"Se abrobă Licenţa de concesiune nr. 10.743/2008 privind explorarea resurselor de nămol sapropelic din perimetrul Delta, marginea platoului continental, panta continentală şi domeniul abisal, româneşti ale Mării Negre, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent şi Societatea Comercială Marine Resources Exploration International SRL, din Municipiul Bucureşti, în calitate de concesionar", se arată în Ordinul nr. 143/29 iulie 2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 594/7 august 2008, semnat de fostul preşedinte al ANRM, Bogdan Găbudeanu.

Potrivit informaţiile obţinute de Agenţia NewsIn, firma care a câştigat licitaţia, Marine Resources Exploration International SRL, aparţine Rompetrol Holding SA, cu sediul în Elveţia, deţinută de omul de afaceri Dinu Patriciu, iar suprafaţa concesionată este de 9.000 km pătraţi, dintre care 3.800 km pătraţi se aflau în zona de litigiu internaţional cu Ucraina.

Nămolul sapropelic reprezintă, împreună cu ceilalţi compuşi care îl însoţesc (hidrogen sulfurat, gaz metan, gaz hidraţi şi deuteriu), o sursă neconvenţională de energie, fiind o alternativă energetică de viitor. 

Potrivit datelor din Registrul Comerţului, Marine Resources Exploration International SRL are un capital social de 719.700 lei, iar sediul său este în Calea Victoriei nr. 155. Această societate a fost înfiinţată la cu circa o lună înainte de a i se aproba licenţa de concesiune. Compania este administrată de Marine Resources Exploration International BV, cu sediul în Amsterdam, Olanda.

Preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat la Money Channel că, dacă potenţialul energetic din zona concesionată firmei Marine Resources Exploration International SRL se confirmă, se poate vorbi de 800 de milioane de tone de combustibil convenţional. Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
Dinu Patriciu ANRM