MENIU

ANPDC: Copiii ajung în stradă pentru că părinţii işi pierd locurile de muncă

Foto: shutterstock.com

Criza aruncă tot mai mulţi copii în stradă. Tot mai mulţi oameni îşi pierd locurile de muncă, şi sunt nevoiţi astfel să-şi lase copiii în grija statului. Micuţii fug însă din centrele de plasament şi fug la cerşit pe stradă unde, spun ei, câştigă bine.

Pe Claudiu tatăl lui l-a găsit într-un centru de plasament din Bucureşti. Băiatul a venit în capitală la cerşit, acum o lună, după ce parinţii lui au rămas fără slujbe. Iar mama i-a spus că nu mai are ce-i pune în farfurie.

"Au închis turcii şantierul respectiv şi s-a văzut pus în imposibilitatea de a ne mai putea plăti banii şi ne-a trimis acasă, nu a mai răspuns la telefon, nu ne-am mai luat salariile", a declarat Nicolae Jumate, părinte.

"Creşte numărul părinţilor care îşi aduc copii în centre de plasament pentru că nu au cu ce să-i întreţină", a precizat Nela Sârbu, instructor pe educaţie "C.P PINOCHIO".

Claudiu va ajunge acum acasă, dar spune că tot mai bine era pe stradă, la cerşit.

Marian are 13 ani şi este din Videle. Copilul spune că a venit la Bucureşti cu trenul acum 2 luni. Marian are un mare vis. Pe care ni l-a împărtăşit.

"Dacă aş avea mulţi bani, mi-aş face o casă", îşi doreşte băiatul.

Pe Gigi l-am gasit în faţă unei patiserii. Privea lacom la bunătaţurile abia scoase din cuptor. Gigi are 12 ani şi de când se ştie trăieşte într-o gură de canal din Bucureşti. Nici gand să meargă într-un centru de plasament.

Are şi Gigi o dorinţă mare...să muncească la cartofi sau la mere.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru protecţia copilului numărul copiilor ajunşi în stradă scade de la an la an. Chiar şi aşa numărul celor luaţi la evidentă în 2008, în toată ţara ajungea la 1.000.