MENIU

Angajatorii români au cheltuit mai mult cu salariile în al doilea trimestru din 2009

Foto: itcpns.org

Angajatorii români au cheltuit mai mult cu salariaţii în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale acestui an. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în perioada aprilie - iunie 2009, costul cu forţa de muncă a crescut cu aproape 2% faţă de trimestrul întâi şi cu peste 10% faţă de perioada similară din 2008.

Datele INS arată că angajatorii au cheltuit mai mult pentru cei care lucrează în domeniul energiei electrice şi termice, în industria extractivă şi în domeniul asigurărilor şi intermedierilor financiare. Există însă şi domenii de activitate unde costul cu forţa de muncă a scăzut. Este vorba despre învăţământ şi administraţie publică.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cheltuielile cu forţa de muncă sunt mai mari cu aproape 11%. Deşi cifra pare mare, având în vedere perioada de criză pe care o traversăm, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Până la instalarea crizei în ţara noastră, costurile anuale cu forţa de muncă erau de 3 ori mai mari.

În perioada aprilie - iunie 2009, cheltuielile cu salariile au crescut, faţă de perioada ianuarie - martie, cu 1,5%, iar cele non-salariale, adică cele care includ contribuţiile angajatorului la fondurile de asigurări, cu aproape 2%. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în primele 7 luni ale acestui an, statul a cheltuit pentru plata bugetarilor 26 de miliarde de lei, adică aproximativ trei mii de lei pentru fiecare salariat.