MENIU

Angajaţii Metrorex au ameninţat cu greva generală în luna noiembrie dacă nu li se majorează salariile

Foto: RTV

Angajaţii de la metrou au ameninţat că vor intra în grevă generală în luna noiembrie. Sindicaliştii au cerut ca în 2010 să le fie majorate salariile cu 26,5% şi aduc ca argument creşterea productivităţii Metrorex cu 33%, în 2009.

"Contractul colectiv de muncă expiră la 1 noiembrie şi până la ora actuală nu am putut negocia cu Consiliul de Administraţie şi cu directorul general. Aceştia au invocat faptul că nu au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009", a spus preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi.

Sindicaliştii au cerut şi începerea negocierilor pe contractul colectiv de muncă şi au dat conducerii Metrorex un termen, 1 noiembrie. Altfel, în perioada 2-15 noiembrie vor începe protestele.

Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. Rădoi a precizat că salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se încadrează în medie la 1.500-1.600 lei.

Potrivit USLM, în 2009 numărul călătorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi în 2008, la 650.000 pe zi anul acesta. De asemenea, s-a redus frecvenţa de circulaţie a trenurilor de la cinci la trei minute şi s-au dat patru staţii în exploatare, fără angajarea altor salariaţi.

Rădoi a menţionat că subvenţia de la bugetul de stat s-a micşorat cu trei milioane de lei în acest an.