MENIU

Angajaţii din MApN ar putea pierde sporul de confidenţialitate

Foto: accessinfo.ro

MApN ia în calcul posibilitatea tăierii sau reducerii, din luna mai, a unor sporuri, precum cel de confidenţialitate, din cauza bugetului, au declarat surse politice, însă reprezentanţii ministerului susţin că nu s-a discutat oficial această variantă.

Astfel, este posibil ca militarii care beneficiază de acest spor să îşi primească pe 15 mai salariile cu până la 15% mai mici. Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, a spus că Ministerul Apărării se află în faza de analiză a posibilelor măsuri pe care le va lua pentru a se încadra în limitele bugetului, după rectificarea negativă din aprilie. Totuşi, Spânu a precizat că, până în prezent, nu s-a luat în discuţie la nivelul conducerii ministerului posibilitatea reducerii sau tăierii vreunui spor de care beneficiază militarii şi personalul civil din Armată.

Sporul de confidenţialitate se acordă conform Ordonanţei Guvernului nr. 19/2006. Astfel, potrivit ordonanţei, pentru păstrarea confidenţialităţii în legătură cu informaţiile clasificate, în funcţie de certificatul sau avizul de securitate deţinut, cadrele militare în activitate, militarii angajaţi pe bază de contract şi personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale beneficiază de un spor lunar de până la 15% din solda lunară, respectiv din salariul de bază. De acest spor poate beneficia, însă, doar 5% din numărul total de angajaţi care figurează în statul de organizare al MApN.

De asemenea, conform legii, unităţile militare, categoriile de personal, condiţiile de acordare şi cuantumul sporului de confidenţialitate se stabilesc prin ordin al Ministrului Apărării Naţionale.

Şi Floricel Achim, subofiţerul arestat pentru trădare prin transmitere de secrete, primea spor de confidenţialitate, deoarece avea certificat de securitate.

Mai multe articole despre:
militari confidenţialitate