MENIU

Angajaţii Blue Air se plâng că sunt obligaţi să doarmă câte doi în pat, în deplasări, pentru a reduce cheltuielile

Foto: comunicatemedia.ro

Angajaţii Blue Air se plâng de condiţiile proaste de muncă pe care le oferă compania. Ei susţin că sunt obligaţi ca în timpul zilelor în care efectuează zboruri din alte oraşe să doarmă câte doi în cameră sau chiar şi câte doi în pat atunci când camerele dispun de un pat matrimonial. Mai mult, nu li se acordă weekenduri libere, iar cele pe care le lucrează nu sunt plătite.

"Ultima găselniţă a conducerii companiei a fost aceea prin care angajaţii sunt obligaţi ca în timpul zilelor în care efectuează zboruri din alte oraşe să doarmă câte doi în cameră sau chiar şi câte doi în pat atunci când camerele dispun de un pat matrimonial. Justificarea deciziei a fost dată sec: având în vedere situaţia de criză prin care trecem cu toţii vă rog frumos să înţelegeţi şi să acţionaţi ca atare" spun angajaţii Blue Air.

Angajaţii se plâng că trebuie să se descurce cu o diurnă de 25 de lei pe zi când pleacă în deplasări. În plus, piloţii au diurnă mai mare şi camere mai bune în comparaţie cu însoţitorii de zbor, susţin angajaţii Blue Air.

Weekendurile libere sunt aproape inexistente, iar cele lucrate nu se plătesc, spun angajaţii. Ei sunt nemulţumiţi şi că trebuie să plătească pentru transportul către aeroport sau dacă vin cu maşina personală la serviciu, nu au loc de parcare asigurat de companie, în interiorul aeroportului.

"Nu se plătesc suplimentar orele de noapte cu toate că se zboară noaptea, nu se plătesc toate zborurile, ci numai cele ce se efectuează în afara graniţelor României", se plâng angajaţii într-un comunicat trimis presei. Angajaţii mai spun că nu au acces nici la creditele bancare deoarece au contracte de muncă pe perioadă determinată.

"În cazul în care un angajat îndrazneşte să facă demersuri către normalitate este dat afară imediat, iar în companie domneşte o atmosfera de teamă şi de supunere oarbă chiar şi în faţa unor nereguli de o asemenea anvergură. Câţiva însoţitori de zbor, în anonimat, au început să formeze un sindicat al angajaţilor Blue Air, dar teama de a-şi pierde locurile de muncă îi obligă pe aceştia ca până la constituirea legală să lupte din umbră", încheie angajaţii comunicatul trimis presei.

Reprezentanţii Blue Air susţin că noile condiţii impuse pentru deplasări se aplică tuturor angajaţilor, inclusiv celor din conducere.

''Directorul de PR al companiei, alături de consilierul de imagine împart aceeaşi cameră de hotel în deplasările Blue Air, deci această aşa-zisă măsură de criză (pe care noi o tratăm doar ca pe o normalitate, în condiţiile în care o cameră dublă este proiectată tocmai pentru a găzdui două persoane) se aplică tuturor angajaţilor, inclusiv top management-ului. În plus, toţi angajaţii Blue Air sunt cazaţi la hoteluri de 3 sau 4 stele, în toate deplasările, ceea ce reprezintă o dovadă de respect din partea companiei'', precizează reprezentanţii Blue Air. 

În acelaşi timp, oficialii companiei spun că nu au fost informaţi de existenţa unui sindicat al angajaţilor, comunicatul remis presei, fiind cel mai probabil un atac din partea celorlalţi concurenţi de pe piaţă.

''De vreme ce nu ni se cere nimic, iar acest sindicat nu există, ipoteza cea mai realistă acum, din punctul nostru de vedere, este că acest text este o încercare de distrugere a reputaţiei Blue Air, în condiţiile în care mulţi dintre competitorii noştri se află pe un trend descendent accentuat'', se arată în comunicatul Blue Air.