MENIU

Angajaţii Ambulanţei cer să nu mai fie opriţi de poliţişti când sunt în misiune

Foto: NewsIn

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş, cere ministrului Sănătăţii să anuleze protocolul încheiat cu Ministerul de Interne care prevede că Poliţia poate opri în trafic maşinile Ambulanţei şi ale SMURD.

Liderul sindicaliştilor de la Ambulanţă consideră că protocolul încheiat în septembrie 2008, între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Internelor, conţine prevederi abuzive.

"Acest protocol fixează reguli pe care Codul Rutier nu le prevede în ce priveşte metodele de verificare de către Poliţie a şoferilor Ambulanţei şi SMURD, iar aceste metode trebuie stopate", a afirmat Gheorghe Chiş.

Liderul FSNA a explicat că şoferii de pe maşinile Ambulanţei sunt testaţi la intrarea în serviciu, astfel încât verificarea lor şi în trafic, când se află în misiune, este un abuz care poate avea urmări grave, punând în pericol viaţa pacienţilor care trebuie transportaţi de urgenţă la spital.

Demersul sindicaliştilor din serviciile de Ambulanţă survine la câteva zile după ce două maşini ale Ambulanţei Dolj, care transportau persoane rănite în urma unui incendiu, au fost oprite de Poliţia Rutieră pentru ca agenţii să verifice alcoolemia şoferilor.

Liderul FNSA a precizat că doreşte să discute cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, despre anularea protocolului. "Nu înţelegem de ce la noi s-a făcut un asemenea protocol", a afirmat Gheorghe Chiş, ales recent lider al Federaţiei Naţionale Ambulanţa. 

Chiş a precizat că, în data de 22 ianuarie, Federaţia a înaintat ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, o adresă care conţine 12 puncte, dar la care nu a primit încă niciun răspuns şi a afirmat că 70% din cei 12.000 de salariaţi ai serviciilor judeţene de ambulanţă din ţară vor ieşi în stradă dacă până în 25 februarie nu vor fi rezolvate mai multe probleme prezentate de federaţie Ministerului Sănătăţii.