MENIU

Andronescu: Învăţământul ID la Spiru Haret trebuie desfiinţat, iar instituţia intră într-o perioadă de monitorizare

Foto: NewsIn

Învăţământul la distanţă la Universitatea "Spiru Haret" trebuie desfiinţat, instituţia trebuie să aleagă un nou rector şi va intra într-o perioadă de monitorizare specială, potrivit unui act normativ adoptat miercuri de Guvern, a anunţat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"Ordonanţa fixează prin litera legii măsurile pentru intrarea în legalitate a acestei Universităţi. În speţă este vorba de desfiinţarea învăţământului la distanţă. Studenţii înscrişi în anul I sau II la ID pot beneficia de transferul la un alt program de studii, care să fie acreditat în aşa fel încât să-şi poată finaliza studiile, iar diploma să le fie recunoscută", a declarat Andronescu. Ministrul Educaţiei a precizat că, în acest caz, este vorba despre aproximativ 100.000 de studenţi.

În ceea ce-i priveşte pe studenţii Facultăţii de Drept care au finalizat studiile cu 180 de credite, actul normativ adoptat miercuri de Guvern stabileşte că aceştia trebuie să-şi completeze studiile de la 180 la 240 de credite.

"În ceea ce-i priveşte pe studenţii de la Drept care au terminat cu 180 de credite - o modalitate de abordare în totală contradicţie cu ceea ce cere Legea învăţământului - Ordonanţa stabileşte că aceştia trebuie să-şi completeze studiile de la 180 la 240 de credite, deci de la trei ani la patru ani, aşa cum Legea învăţământului stabileşte din anul 2004, dar USH nu a observat sau s-a făcut că nu înţelege", a mai spus ministrul.

Acelaşi act normativ prevede că Universitatea "Spiru Haret" trebuie să aleagă un nou rector deoarece Aurelian Bondrea, actualul rector, nu a mai fost validat de Ministerul Educaţiei din anul 2000. 

Totodată, instituţia va intra într-o perioadă de monitorizare specială, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei, iar Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior va evalua universitatea.