MENIU

Anchetă URIAȘĂ în cadrul serviciului de contraspionaj al Bulgariei! Se caută SPIONI RUȘI

Kiril Petkov, premierul Bulgariei

Procuratura specializată bulgară a iniţiat, joi, o operaţiune pentru descoperirea unor agenţi din cadrul Agenţiei Statale de Securitate Naţională (DANS), serviciul de contraspionaj al Bulgariei, suspectaţi că transmit informaţii Rusiei, relatează presa locală citată de media internaționale.

Informația a fost confirmată de șefa procuraturii specializate, Valentina Madzarova, care a precizat că au fost efectuate percheziţii în cadrul respectivului serviciu, fără a da detalii, relatează Agerpres.

Surse din cadrul DANS spun însă că operaţiunea a fost declanşată întrucât instituţia suspectează că are angajaţi care spionează pentru Rusia.

''Investigăm în prezent, împreună cu DANS, o celulă foarte serioasă de spioni ruşi care a fost formată în Bulgaria şi pe care o vedem că acţionează în mai multe medii şi direcţii'', a declarat premierul Kiril Petkov, înaintea relatărilor despre operaţiunea evocată de presă.

''Agenţii ruşi din Bulgaria acţionează pentru a nu exista relaţii bune între Sofia şi Skopje'', a susţinut Petkov, referindu-se la disputele pe care Bulgaria le are cu Macedonia de Nord în chestiuni istorice şi privind limba.

''Ei acţionează şi pentru a nu exista o perspectivă europeană pentru Balcanii Occidentali, o regiune care riscă să devină al doilea punct de conflict legat de războiul din Ucraina'', a mai spus premierul bulgar, după ce, în urmă cu două săptămâni, 10 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi din Bulgaria.