MENIU

Analiştii se aşteaptă ca BCE să anunţe joi primii paşi de retragere a măsurilor anticriză

Banca Centrală Europeană

După ce a furnizat masiv băncilor lichidităţi timp de un an, Banca Centrală Europeană se pregăteşte să retragă progresiv măsurile de stimuli, în contextul în care pieţele financiare şi economia din zona euro par a fi în curs de revenire, relatează AFP.

Consiliul guvernatorilor, ce va avea joi ultima şedinţă de politică monetară din acest an, va decide menţinerea dobânzii cheie la 1%, cel mai mic nivel istoric, anticipează economiştii.

Însă BCE va anunţa şi primii paşi concreţi ai politicii de ieşire din criză, estimează Elga Bartsch, economist în cadrul Morgan Stanley.

\"Anunţul nu trebuie interpretat ca începutul unei înăspriri severe a politicii monetare din zona euro\", a subliniat Michael Schubert, din cadrul Commerzbank. Noua scădere înregistrată de creditul neguvernamental în octombrie împinge BCE spre o abordare prudentă.

BCE vizează mai degrabă o revenire treptată la normalitate, în contextul în care economia zonei euro, ce a ieşit din recesiune în al treilea trimestru, se redresează, iar perspectivele sunt încurajatoare. Instituţia urmează să anunţe joi şi o îmbunătăţire a prognozelor de creştere economică.

Economiştii avertizează că politica de credite ieftine a BCE aduce cu sine riscuri inflaţioniste şi riscă să genereze o nouă bulă speculativă, ce ar putea degenera într-o altă criză.

După falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, în septembrie 2008, şi tulburările financiare ce au urmat, BCE a majorat maturitatea şi frecvenţa operaţiunilor de refinanţare. Băncile au putut solicita orice volum de lichidităţi, la o dobândă de 1%, iar BCE a dat dovadă de multă flexibilitate în ceea ce priveşte garanţiile acceptate.

Obiectivul a fost acela de a stimula băncile să acorde credite suficiente şi în condiţii rezonabile către populaţie şi companii.

Însă efectul nu a fost cel scontat pentru economie, pentru că băncile au investit banii ieftini luaţi de la BCE în principal pe pieţele financiare, ceea ce le-a permis să-şi îmbunătăţească bilanţurile contabile, dar şi să ofere din nou bonusuri exagerate angajaţilor, spre dezamăgirea bancherilor centrali.

\"Profiturile trebuie să fie utilizate în principal pentru a consolida capitalul şi rezervele, nu pentru plata dividendelor sau a unor prime nemeritate\", a declarat recent preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

Concret, BCE va anunţa joi încheierea programelor de refinanţare pe un an, ultima emisiune fiind planificată la sfârşitul lunii decembrie, şi reducerea licitaţiilor la trei şi şase luni, estimează economiştii Commerzbank.

Obiectivul este de a determina din nou băncile să îşi acorde credite unele altora, pentru a nu mai depinde de BCE pentru refinanţare.