MENIU

Amos Oz şi Philip Roth nu ştiu să scrie despre sex

Premiul pentru \"descrieri sexuale redundante\" i-a nominalizat, de-a lungul timpului, chiar şi pe vedetele lumii literare, ca Salman Rushdie, Gabriel Garcia Marquez şi John Updike.

Cântăreţul romancier Nick Cave, scriitorul israelian nominalizat la Nobel Amos Oz şi postmodernul deţinător al premiului Pulitzer Philip Roth se numără printre nominalizaţii de anul acesta la premiul pentru cele mai proaste scene de sex din literatură, acordate anual de revista Litterary Review.

Premiul se acordă de 17 ani pentru \"descrieri sexuale redundante\" şi i-a nominalizat, de-a lungul timpului, chiar şi pe vedetele lumii literare, ca Salman Rushdie, Gabriel Garcia Marquez şi John Updike, cel din urmă nominalizat de nu mai puţin de patru ori.

Anul acesta, pentru premiile care vor fi acordate pe 30 noiembrie, au fost nominalizaţi scriitorul John Banville, ale cărui romane SF au fost traduse şi în România de editura Nemira, şi care candidează la premiul oferit de Literary Review cu volumul \"The Infinities\", Nick Cave cu romanul apărut anul acesta la Polirom \"Moartea lui Bunny Munro\", Jonathan Littell, cunoscut autor de romane istorice, publicat la noi de editura Rao, cu \"The Kindly Ones\". Un alt candidat, Richard Milward, autorul romanului pentru adolescenţi \"Mere\", scos de editura Pandora, candidează la Bad Sex in Fiction Award cu volumul \"Ten Storey Love Song\", iar Amos Oz este nominalizat cu ultimul său roman, \"Rhyming Life and Death\", în vreme ce Philip Roth candidează cu \"The Humbling\".

Pe lista candidaţilor mai sunt enumeraţi Anthony Quinn cu \"The Rescue Man\", Paul Theroux, \"A Dead Hand\", scriitori care nu au fost încă traduşi în limba română. Simon Van Booy, scriitor de \"cărţi de pe noptieră\", este şi el nominalizat cu \"Love Begins in Winter\"

Nu numai bărbaţii sunt nepricepuţi la scenele de sex, lista autorilor mai puţin abili în descrieri senzuale cuprinzând şi o femeie, Sanjida O\'Connell, cu \"The Naked Name of Love\", şi ea necunoscută în librăriile româneşti.

Jurnalistul Auberon Waugh, cel care a iniţiat, în 1993, acest premiu, alături de criticul literar Rhonda Koenig, spune că miza sa este să descurajeze \"descrierile senzuale redundante, plictisitoare sau de prost gust din romanul modern\".