MENIU

Americanii speră ca noul preşedinte să scoată SUA din criză - VEZI VIDEO

Foto: flickr.com
Americanii au aşteptări mari legate de noul lider american

Primul preşedinte american de culoare vine la Casa Albă pe fondul unei susţineri populare imense. Americanii şi comunitatea internaţională au aşteptări mari legate de noul lider american.

Criza financiară şi economică, războaiele din Afganistan şi Irak, conflictul din Orientul Mijlociu, relaţiile cu statele musulmane şi cele cu aliaţii europeni sunt doar câteva dintre dosarele care îl aşteaptă pe Barack Obama.

Barack Obama este cel mai popular preşedinte din istoria Americii în momentul învestirii. Conform institutului Gallup, Obama are acum o popularitate de 83 la suta. Specialiştii au găsit şi o explicaţie.

Bogdan Vasi, sociolog Universitatea Columbia este de părere că preşedintele Obama a devenit foarte popular pentru simplul motiv că este văzut ca un anti-Bush.

Mulţi analişti cred că guvernarea lui Obama va semăna cu cea a preşedintelui Roosevelt după criza din 1933. Atunci guvernul american a demarat cele mai mari proiecte sociale şi economice. Acum, cea mai mare provocare pentru preşedintele american va fi să răspundă aşteptărilor create în timpul campaniei electorale.

Analiştii susţin ca primele 100 de zile sunt cruciale pentru Brack Obama şi vor da tonul întregii sale guvernări în următorii patru ani.