MENIU

Americanii introduc o taxă pentru băuturi răcoritoare, pentru a combate obezitatea

Foto: gelaterie.ro

Autorităţile sanitare din SUA anticipează că băuturile răcoritoare dulci vor fi mai scumpe, în urma introducerii unei taxe care va avea ca scop descurajarea consumului, ca măsură de luptă împotriva obezităţii, informează presa americană.

"Americanii cu vârste între 20 şi 30 de ani consumă, în medie, cu aproximativ 250 de calorii pe zi mai mult decât media normală pentru un adult. Dintre aceste 250 de calorii, în jur de 120 sunt acumulate exclusiv în urma consumării de băuturi răcoritoare sau alimente dulci", a explicat directorul Centrului federal de control şi prevenire a maladiilor (CDC), Thomas Frieden.  

Conform unui raport, două treimi dintre americani sunt obezi sau supraponderali. Pentru bolile cauzate de obezitate, din banii contribuabililor americani sunt alocate aproximativ 150 de miliarde de dolari pe an.

Pe lângă scopul de a-i face pe americani să slăbească, o astfel de taxă ar aduce şi noi fonduri pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile induse de această maladie. Frieden preconizează că, din colectarea noii taxe, se vor încasa, în zece ani, între 100 şi 200 de miliarde de dolari.

Măsura este asemănătoare celei luate pentru reducerea consumului de tutun, care s-au dovedit a fi de succes, în special în New York, unde mărirea preţului unui pachet de ţigări a dus la reducerea la înjumătăţirea numărul de fumători.

În 40 dintre cele 50 de state americane există deja taxe pentru băuturile răcoritoare îndulcite şi pentru mâncarea industrială. Autorităţile din sistemul sanitar american consideră, însă, că taxele deja impuse sunt prea mici pentru a avea un impact semnificativ asupra consumatorilor.