MENIU

Ambasadorul Marii Britanii: România trebuie să se preocupe atât de dezvoltarea economică, cât şi de problemele de mediu

Foto: REALITATEA.NET

Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a atras atenţia, la videochatul REALITATEA.NET Live, asupra efectelor încălzirii globale şi a problemelor de mediu. Barnett a afirmat că România trebuie să se preocupe de dezvoltatea economică şi de protejarea naturii în egală măsură, subliniind că niciunul dintre aceste obiective nu stă în calea celuilalt.

Prezent într-o dezbatere cu Emil Hurezeanu, la videochatul REALITATEA.NET Live, Robin Barnett a afirmat în repetate rânduri că preocuparea pentru încălzirea globală şi problemele de mediu nu reprezintă o barieră în calea dezvoltării economice.

"România trebuie să aibă o bază industrială, autostrăzi, infrastructură şi o rată de creştere economică importantă, dar şi un mediu curat unde să poată atrage foarte mulţi turişti. Turismul este o oportunitate mare pentru România, nu există niciun conflict între dezvoltarea economică şi protejarea naturii", a spus Barnett.

Acesta a numit şi câteva soluţii pentru protejarea mediului: becuri ecologice de mai lungă durată, transportul mai puţin cu maşina personală şi mai mult cu mijloacele de transport în comun şi renunţarea la a mai merge cu avionul pe distanţe mici.

Robin Barnett: Groenlanda pierde 100 de gigatone de gheaţă pe an

"În ultima perioadă, Groenlanda pierde 100 de gigatone de gheaţă pe an, nu este ceva pozitiv pentru Groenlanda. În ceea ce priveşte topirea calotei de gheaţă, am văzut foarte multe probleme la Polul Nord. Nu cred că este un semn pozitiv pentru viitorul nostru", a mai spus ambasadorul Marii Britanii.

"Dacă discutăm despre insulele Maldive, dacă nu facem ceva împotriva încălzirii globale, insulele nu vor mai fi acolo", a atras atenţia ambasadorul.

Acesta a spus că studii acceptate la nivelul ONU arată că, dacă va exista o creştere a nivelului mării în viitor, vor apărea multe probleme în întreaga lume.

Deşi a afirmat că există posibilitatea ca creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor să fie mai mică decât a fost prognozat în ultima perioadă, Robin Barnett a subliniat că, chiar şi în aceste condiţii, dacă nivelul apei va creşte cât de puţin, aceasta ar putea reprezenta o mare problemă pentru New York.

"Dacă un centru important din punct de vedere financiar şi politic, cum este New York, va avea o problemă semnificativă, cred că putem să acceptăm că există o dovadă semnificativă că trebuie să facem ceva pentru a evita aceste probleme", a spus Robin Barnett.