MENIU

Ambasadorul Baconschi, vot de încredere pentru şefia Externelor

Teodor Baconschi le cere românilor să respecte legile statului gazdă / FOTO: Grup RC

Şeful reprezentanţei României la Paris, Teodor Baconschi a primit vot favorabil din partea comisiilor de politică externă ale celor două Camere pentru a prelua scaunul de ministru de Externe. Nu a scăpat de critici însă.

De-a lungul audierilor, Baconschi a fost criticat de reprezentanţii PSD pentru modul în care au fost organizate la Ambasada de la Paris, alegerile prezidenţiale din 6 decembrie. Principalul acuzator: Valeriu Zgonea. Diplomatul a dat explicaţii. A amintit că la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din 2007 a votat un număr apropiat de persoane precum cel de la prezidenţialele din 6 decembrie şi a dat asigurări că procesul a fost corect. Scorul la final: 33 de voturi pentru, 15 împotrivă.

Bugetul MAE ar urma să fie de circa 146 de milioane de euro, a anunţat Baconschi. Mizăm pe rectificări bugetare, a adăugat acesta.

\"Mă aflu într-un moment de viaţă crucial, atât personal, cât şi din punctul de vedere al carierei\", a spus Teodor Baconschi la începutul audierii. El a evocat câteva momente importante din cariera sa diplomatică  şi a spus că întreaga sa activitate s-a aflat în logica de apărare a României în spaţiului occidental. \"Pe parcursul acestei cariere diplomatice am avut ocazia să contribui la direcţia cea bună. Am dezvoltat un spirit de solidaritate faţă de tot ceeea ce înseamnă MAE\", a spus Baconschi, subliniind că are un deosebit respect pentru serviciul diplomatic român.

Actualul ambasador al României la Paris a arătat că datorită parteneriatului strategic cu Franţa, încheiat pe parcursul mandatului său în capitala franceză, a contribuit la desemnarea pentru România a unui portofoliu \"mai mult decât relevant\" în Comisia Europeană.

Baconschi a spus că doreşte să menţină o continuitate în ceea ce priveşte priorităţile de politică externă, atrăgând atenţia însă că doreşte să instituie \"o comunicare publică mai puţin crispată\" în cadrul MAE pentru a restabili \"prestigiul social\" al politicii externe.

Ministrul desemnat a venit însoţit de Mihnea Constantinescu, un diplomat cu vechime în MAE care în prezent ocupă funcţia de ambasador cu însărcinări speciale.

Baconschi are 46 de ani şi este ambasadorul României în Franţa din august 2007. Desemnarea sa pentru portofoliul Afacerilor Externe a venit după ce pe lista favoriţilor se afla şi Bogdan Aurescu, în vârstă de 36 de ani, secretar de stat în MAE şi fost agent al României la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul cu Ucraina.

Baconschi, licenţiat în Teologie şi cu un doctorat  în Antropologie religioasă şi Istorie comparată a religiilor, a intrat în corpul diplomatic în 1997, iar în 2006 a fost consilierul lui Traian Băsescu pe domeniul relaţiei cu autorităţile publice şi societatea civilă.

Mai multe articole despre:
null