MENIU

Ambasada Austriei: Documentul nu este poziţia oficială austriacă

foto: mae.ro

Ambasada Austriei a precizat miercuri într-un comunicat referitor la documentul confidenţial al MAE austriac obţinut de NewsIn că materiale au fost întocmite la nivel de funcţionari şi reflectă discuţiile din mass-media şi societatea românească despre combaterea corupţiei. Materialele apărute în media "nu reprezintă în nici un caz poziţia oficială austriacă", declară Ambasada.

În plus, "tema referitoare la combaterea coruptiei nu a fost abordată sub nici o formă în timpul întâlnirii dintre cei doi miniştri", se mai spune în comunicatul Ambasadei Austriei, care face referire la întâlnirea de la Bucureşti dintre ministrul de externe Cristian Diaconescu şi omologul său austriac, Michael Spindelegger.

În dosarul oficial de documentare al ministrului austriac de externe Michael Spindelegger pentru vizita de miercuri în România, document obţinut de NewsIn, se arată, la capitolul "Punctele-cheie urmărite", că Austria vizează următoarele mesaje: "continuarea mecanismului de cooperare şi verificare pentru România în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei rămâne în continuare necesară", se subliniază "importanţa implementării reformelor necesare de către România" şi se mai spune că "interesul pentru condiţiile ce ţin de acest domeniu sensibil trebuie să fie complet îndeplinit". 

În nota de fundamentare, documentul austriac arată că "raportul interimar al UE din februarie trebuie văzut ca avertisment pentru România şi Bulgaria: dacă nu există o schimbare semnificativă, atunci raportul anual din vară va fi din nou foarte critic, mecanismul va continua şi există ameninţarea unor sancţiuni financiare (şi pentru România de data aceasta), sub forma îngheţării fondurilor europene". 

În nota privind Departamentul Naţional Anticorupţie se subliniază că "unul dintre cele mai notorii cazuri, fostul premier Năstase, va fi cu o mare probabilitate dat justiţiei de către Camera Deputaţilor al cărei membru este. Aceasta  va fi a treia cerere a procurorilor anticorupţie de a-i ridica imunitatea. Ultima încercare de acest tip a eşuat în august 2008. Pentru a-i ridica imunitatea, nu mai este nevoie, după o schimbare de regulament a Camerei, decât de o majoritate simplă în plen", scriu oficialii austrieci. 

Mai mult, documentul austriac arată că "preşedintele Băsescu a cerut capul fostului premier Năstase". "Preşedintele Băsescu a făcut presiuni şi a chemat toţi responsabilii la el. El a cerut adoptarea Codurilor, ocuparea tuturor posturilor bugetate de judecători şi procurori şi capul fostului premier Năstase", subliniază documentul austriac. 

În acest sens, preşedintele comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat pentru NewsIn pe 17 februarie, după întrevedere, că oficialii cu responsabilităţi în domeniul justiţiei şi preşedintele Traian Băsescu au discutat la întâlnirea de la Cotroceni, şi despre dosarele lui Adrian Năstase şi Şerban Mihăilescu, aflate în Parlament, acestea urmând a fi înaintate plenurilor. 

"Dosarele lui Adrian Năstase vor intra în plenul Camerei săptămâna viitoare, iar cel al lui Şerban Mihăilescu în cel al Senatului în maximum trei săptămâni", a declarat Greblă, la 17 februarie, precizând că liderii politici şi reprezentanţii Parlamentului nu au făcut o informare preşedintelui pe acest subiect, ci au încercat să găsească la această întâlnire, împreună cu aceasta, soluţii pentru ca obiecţiile CE conţinute în raportul său să nu se mai regăsească. 

Citeşte şi

Băsescu a cerut "capul lui Năstase", se arată într-un document austriac 

Năstase despre documentul austriac: Este o dovadă că Traian Băsescu se află în spatele dosarelor mele