MENIU

Alina Mungiu Pippidi: Elena Băsescu a câştigat cum câştigă întotdeauna beizadelele, cu cost mare

Foto: romanialibera.ro

Într-un interviu pentru Academia Caţavencu, Alina Mungiu Pippidi le face praf pe fetele lui Băsescu din politică: Monica Iacob Ridzi, Elena Băsescu şi Elena Udrea.

Ridzi – servicii familiei Băsescu

Reporter: Ridzi e la pământ. E asta răzbunarea pentru că a propus-o pe Elena Băsescu?

Alina Mungiu Pippidi: E o formă de plată. Doamna Ridzi s-a gândit să facă servicii familiei pe contul banilor publici, al bunului simţ, al expunerii la ridicol al tuturor susţinătorilor lui Băsescu care nu erau clienţi de partid sau familie, ci prieteni. Dai tribut turcului din ograda ta, dacă vrei, dar nu din ograda publică, că noi, vecinii, nu mai plătim tribut, ne-am emancipat.

Rep.: A fost o conspiraţie contra ei?

A.M.P.: A fost o coincidenţă, pe de o parte, de vederi între presa independentă şi societatea civilă, pe de alta, cu interesele presei mogulilor, care a dus practic la unanimitate contra ei. Ideea că „familia” poate apăra pe cineva care a acţionat atât de la vedere şi de prosteşte s-a dovedit a fi o prostie, deşi dna Ridzi a crezut în ea, a crezut că va fi susţinută pentru că prin căderea ei ar ajunge alţii la rând. Să fie învăţătură de minte şi altora. Şi soldatul credincios, şi liderul necredincios trebuie să fie limitaţi de anumite reguli. Le calci, loialitatea nu te mai poate apăra.

Rep.: Elena Băsescu a câştigat?
A.M.P.: Cum câştigă întotdeauna beizadelele, cu cost mare. Prietenii zac prin pulbere şi praf, aliaţii sînt discreditaţi de nu pot scoate capul din casă, dar s-a dovedit că familia e invicibilă. Mă rog, aşa cred ei. Preţul de imagine externă şi internă e enorm.

Citeşte mai departe pe caţavencu.ro.