MENIU

Alertă de securitate la Casa Alba, după ce un avion a intrat în spaţiul aerian al acesteia

Foto: RTV

Preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden au fost duşi la adăpost pentru scurt timp vineri, după ce un avion neidentificat a intrat în spaţiul aerian al Casei Albe şi al Capitoliului,, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Robert Gibbs, citat de AFP.

"Preşedintele a fost mutat pentru scurt timp, ca măsură de precauţie, la fel ca şi vicepreşedintele" Joe Biden, a spus Gibbs. El a adăugat că aceasta a fost pentru prima dată de la învestirea în funcţie a lui Barack Obama, în luna ianuarie, când au fost luate astfel de măsuri de precauţie.

Alerta a durat circa 10 minute, potrivit Secret Service, care asigură protecţia personalităţilor publice. Alerta a fost ridicată atunci când autorităţile au reuşit să stabilească un contact radio cu pilotul aparatului.

Două avioane de vânătoare de tip F-16 şi două elicoptere ale Pazei de Coastă au interceptat aparatul în jurul orei locale 12.30 (19.30 ora României), a spus un purtător de cuvânt al Apărării Aerospaţiale Nord-Americane(NORAD).
Pilotul a fost "cooperant", a declarat căpitanul Gary Ross. Avionul a fost escortat până la un aeroport situat la circa 24 de kilometri sud de Washington, iar pilotul a fost predat poliţiei locale, a adăugat Ross.

Casa Albă s-a aflat temporar în stare de alertă, iar Piaţa Lafayette, aflată lângă reşedinţa prezidenţială, a fost închisă. La Congres, alerta a durat circa 15 minute, a anunţat Kimberly Schneider, purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Se pare că şi un al doilea avion privat, de mici dimensiuni, a intrat în spaţiul aerian restricţionat, dar nu a fost interceptat şi a aterizat fără incidente.
Măsurile de securitate din jurul capitalei americane au fost intensificate după atentatele din 11 septembrie 201, când membri ai reţelei teroriste al-Qaida au deturnat trei avioane care au intrat în Pentagon şi în turnurile Wolrd Trade Center. Un al patrulea aparat, care urma să intre în Capitoliu sau în Casa Albă, s-a prăbuşit în Pennsylvania după ce s-au revoltat pasagerii.