MENIU

Alegeri prezidenţiale 2009: Finiş la fotografie între Geoană şi Băsescu

Geoană sau Băsescu, aceasta-i marea întrebare

O nesperată prezenţă la vot, veşnicele acuzaţii de fraudă electorală, activism fără precedent pe internet, exit-poll-uri favorabile lui Mircea Geoană, lacrimi, o inedită pană de curent  şi un concurs \"ba al meu e mai frumos\" după ce partidele au început numărarea paralelă, cam acestea ar fi bornele unei zile care va rămâne memorabilă pentru români.

Românii au fost invitaţi, ca la fiecare scrutin, să vină la vot, însă de data aceasta mulţi dintre ei au fost punctuali la întâlnirea cu urna din care în zilele următoare va ieşi viitorul preşedinte al României. La ora 21.00, Biroul Electoral Central a anunţat o prezenţă peste aşteptări, ţinând cont că în cursă se mai aflau doar doi contracandidaţi, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, dintre cei 12 înscrişi iniţial în cursă, iar scrutinul nu era dublat de referendum. Unii dintre ei s-au grăbit chiar să voteze de mai multe ori, cozile de la secţiile speciale s-au menţinut în ciuda sporirii numărului de cabine de vot, iar angajaţii Ministerului de Interne au avut de lucru pe parcursul întregii zile.

Internetul a ţinut şi de această dată isonul alegerilor. Pe parcursul întregii zile, REALITATEA.NET a contabilizat reclamaţiile primite la VoxPublica şi-a informat cititorii despre diferenţele de preţ dintre un Moş Crăciun roşu şi unul portocaliu, despre costurile diferite ale peştilor cu o cromatică asemănătoare cu a partidelor, nu a uitat piaţa florilor sau discounturile la maşini. O activitate fără precedent a avut loc şi pe reţelele de socializare, atât pe parcursul zilei de vot, cât şi după anunţarea exit-poll-urilor. Twitterul şi Facebookul au acţionat, în paralel, ca adevărate agenţii de ştiri, actualizând, oră de oră, prezenţa la vot şi estimările exit-pollurilor.

Trei dintre exit-poll-uri l-au dat câştigător pe liderul PSD, unul singur pe actualul chiriaş de la Cotroceni. Acest lucru nu i-a împiedicat pe cei doi contracandidaţi să-şi declare victoria. Nuanţat. Mircea Geoană a spus că a câştigat, chiar şi Wikipedia a susţinut acest lucru o vreme, Traian Băsescu s-a lăudat că a învins. Johannis a mulţumit pentru prezenţa la vot, apoi s-a autoinvitat la Bucureşti, pentru a sărbători alături de Crin Antonescu şi Mircea Geoană, însă ultimul i-a spus că discuţiile despre guvern necesită răbdare până la rezultatele oficiale anunţate de BEC.

Conform INSOMAR, Băsescu a fost votat în Transilvania, a pierdut Bucureştiul la mustaţă şi detaşat în Moldova şi Munteania.

În Vrancea a fost cutremur, iar sediul PD-L a rămas în beznă, ambele la propriu, imediat după anunţul sondajelor, Băsescu fiind nevoit să intre în noroi, ca la inundaţii, în timp ce, la PSD, Mircea Geoană mulţumea, ca la Oscar, soţiei înlăcrimate, mamei, rudelor etc.

Staff-urile de campanie au declanşat noaptea un concurs de genul \"ba al meu e mai frumos\". Şi aici a ieşit învingător Mircea Geoană, dar doar cu 2-1, numările paralele ale PSD şi PNL scoţându-l preşedinte pe liderul PSD, în timp ce PD-L l-a dat câştigător pe Traian Băsescu fără a pune la socoteală voturile din diaspora.

Incertitudine şi pentru cei care au votat cu jocul Loto 6 din 49, pentru că marele pot nu s-a lăsat dus din conturile Loteriei Române nici de această dată.

Trecut prin multe, Ion Iliescu a declarat înţelept că este bine să se aştepte rezultatele oficiale. Primele rezultate oficiale de la BEC vor veni luni de dimineaţă, de la ora 8.00, dar suspansul se va prelungi cel puţin până la 17.00.