MENIU

Alegerea preşedintelui R. Moldova este amânată cu cel puţin zece zile

Foto: RTV

Comisia specială pentru alegerea preşedintelui R. Moldova a decis miercuri să aştepte timp de zece zile propuneri în vederea modificării legislaţiei privitoare la desemnarea şefului statului, relatează Jurnal de Chişinău.

Comisia s-a reunit într-o şedinţă şi a decis să amâne procedura de desemnare a şefului statului fixată iniţial pentru 23 octombrie, din cauza ambiguităţilor legislative. Proiectul de hotărâre privind amânarea alegerilor va fi prezentat Parlamentului, care îl va examina în cadrul şedinţei plenare de joi.

Liderul Partidului Democrat de la Chişinău, Marian Lupu, este unicul candidat înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale, iar şeful Comisiei parlamentare speciale pentru alegerea preşedintelui a declarat că, în aceste condiţii, votul nu va putea avea loc la 23 octombrie, cum era prevăzut.

Constituţia R. Moldova nu prevede că la alegerea şefului statului trebuie să participe cel puţin doi candidaţi, însă există un aviz al Curţii Constituţionale în care se precizează faptul că este necesară concurenţa.

Conform deciziei Parlamentului, procedura de alegere a preşedintelui R. Moldova trebuia să aibă loc la 23 octombrie. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană susţin că Marian Lupu va rămâne candidatura coaliţiei parlamentare majoritare, iar Partidul Comuniştilor, formaţiunea parlamentară de opoziţie, a declarat în repetate rânduri că nu va propune nicio candidatură la funcţia de şef al statului.

Constituţia R. Moldova prevede că alegerile prezidenţiale trebuie desfăşurate în cel mult două luni de la declararea vacanţei funcţiei, în cazul acesta, până la 11 noiembrie.  AIE are doar 53 de voturi în Parlament, iar pentru alegerea şefului statului este nevoie de 61 de sufragii, ceea ce înseamnă că partidele aflate în prezent la guvernare ar mai avea nevoie de opt voturi de la opoziţia comunistă pentru a-şi impune propriul candidat la preşedinţie.

Dacă grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor nu va vota preşedintele, aşa cum a declarat, atunci Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat şi se vor organiza din nou alegeri parlamentare anticipate, nu mai devreme însă de anul viitor.