MENIU

Albanezii votează într-un scrutin legislativ urmărit cu atenţie la Bruxelles

Foto: AP

Albanezii merg astăzi la urne pentru alegeri legislative cruciale pentru evaluarea gradului de maturitate democratică a ţării şi pentru viitorului său european, scrutinul anunţându-se strâns între partidul aflat la putere şi opoziţia de stânga.

În jur de 3,1 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă pentru un mandat de patru ani 140 de deputaţi, dintre cei 4.000 de candidaţi din patru coaliţii politice ce însumează cel puţin 39 de partide.

Lupta se va da însă între Partidul Democrat, formaţiunea din care face parte premierul în exerciţiu, Sali Berisha, în vârstă de 65 de ani, şi Partidul Socialist condus de primarul Tiranei, Edi Rama, în vârstă de 44 de ani. Mai multe sondaje recente creditează cele două partide cu un număr aproape egal de intenţii de vot, cu un uşor avans pentru Partidul Democrat. Însă potrivit analiştilor, niciuna dintre cele două formaţiuni nu va reuşi probabil să obţină majoritatea de 71 de locuri în Parlament. Fostul premier Ilir Meta, liderul Mişcării de Integrare Socialistă (LSI, opoziţie), creditat cu 4% în sondaje, ar putea juca, în acest caz, un rol decisiv.

Uniunea Europeană a atras atenţia de mai multe ori că aceste alegeri au o importanţă capitală pentru perspectiva europeană a Albaniei, care şi-a depus candidatura la UE la sfârşitul lunii aprilie. Albania trebuie să respecte criteriile internaţionale în materie de alegeri, o "condiţie esenţială" pentru ca această ţară să poată trece la o nouă "etapă în procesul de integrare" în Uniune, a declarat pentru AFP Krisztina Nagy, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru extindere Olli Rehn.

Acest avertistment este cu atât mai pertinent cu cât toate scrutinele organizate în Albania de la căderea comunismului, la începutul anilor '90, au fost marcate de violenţe şi contestări. Mai multe incidente au avut loc şi în timpul acestei campanii electorale. Un deputat socialist, Fatmir Xhindi, a fost împuşcat la începutul lunii mai, fără ca poliţia să aibă până în prezent nicio pistă pentru rezolvarea acestui caz. Sali Berisha a dat asigurări că acest asasinat nu are nicio implicaţie politică. Într-un alt incident, un militant al Partidului Democratic a fost împuşcat în apropiere de Tirana. Un oficial local din Partidul Democrat-Creştin (de opoziţie) a fost ucis săptămâna trecută în explozia maşinii sale la Shkodra, în nordul ţării.

Aceste alegeri legislative se derulează conform noii legi electorale pe care Albania a adoptat-o la cererea UE şi a comunităţii internaţionale. Alegătorii au fost invitaţi astfel să îşi procure cărţi de identitate noi, pentru a pune capăt fraudelor şi contestărilor. Ministerul albanez de Interne a anunţat însă marţi că 256.794 de persoane din cei 3,1 milioane de alegători nu dispun niciun document care să le permită să voteze.

"Vor fi nenumărate zile de contestare", prevede un observator al scenei politice albaneze, temându-se că noul guvern nu se va forma mai devreme de luna septembrie. "Este puţin probabil ca tabăra care pierde, indiferent care va fi aceea, să accepte rezultatele", adaugă acesta.

Circa 3.000 de observatori, dintre care 500 străini, vor supraveghea alegerile.

Socialiştii lui Edi Rama afirmă deja de mai multe săptămâni că listele de alegători sunt pline de nereguli. Dreapta aflată la putere respinge aceste acuzaţii, iar Berisha a dat asigurări pentru AFP că alegerile vor fi "libere şi corecte", cu "zero interferenţe". Primele rezultate oficiale vor fi anunţate în cursul zilei de luni.
Mai multe articole despre:
UE Bruxelles vot Albania legislativ scrutin