MENIU

Al doilea român implicat în complotul din Bolivia era membru al Legiunii Secuieşti

Foto: inworldreport.net

Noi detalii în ancheta complotului de asasinare a preşedintelui bolivian Evo Morales. Al doilea cetăţean român implicat, tot de etnie maghiară, îl cunoştea pe cel ucis şi, se pare, amândoi făceau parte din Legiunea Secuiască, o organizaţie paramilitară ungară.

Elöd Toaso a fost vizitat în arest de ambasadorul Ungariei în statul sud-american. Acesta nu îl consideră pe Elöd un terorist, ci mai degrabă un teribilist, care, atras de bani, a făcut greşeli pe care acum le plăteşte.

Elöd Toaso, în vârstă de 29 de ani, a fost capturat în timpul raidului efectuat de forţele speciale boliviene într-un hotel din Santa Cruz, operaţiune în care a fost ucis şi Arpad Magyorosi. Potrivit presei ungare, ambii ar fi făcut parte din Legiunea Secuiască, o organizaţie paramilitară care susţine că luptă pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Conform statutului grupării, Legiunea Secuiască activează în Ungaria, dar la nevoie, şi în afara graniţelor ţării. Organizaţia numără între 4.000 şi 5.000 de membri, racolaţi din rândul tinerilor intelectuali. Criteriul de bază la intrarea în organizaţie: să dovedească originea secuiască.

Jurnaliştii maghiari mai spun că taberele în care se pregătesc militanţii se află în Ungaria, dar şi în România, în Ţinutul Secuiesc, adică în Cheile Bicazului şi Munţii Ciucului. Arpad Magyrosi, cel ucis în Bolivia, s-a născut în România şi avea rude la Sovata. Oamenilor nu le vine să creadă că tânărul ar fi fost în stare să pună la cale un atac terorist.

Mai multe articole despre:
arestare asasinare Bolivia ucis Evo Morales român