MENIU

Ahmadinejad anunţă că e dispus să discute cu Statele Unite

Foto: wikipedia.org

Atât preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, cât şi preşedintele Statelor Unte, Barack Obama, au declarat că doresc înţelegere între statele pe care le conduc. Ahmadinejad a subliniat că îşi doreşte ca Iranul să discute, ca de la egal la egal, cu SUA.

Vorbind despre progresele în ştiinţă şi tehnologie realizate de Iran, mai ales în domeniul nuclear şi recenta trimitere a unui satelit în spaţiu, Ahmadinejad a spus că "Iranul este de acum o mare putere". "Umbra ameninţării a fost ridicată pentru totdeauna. Declar oficial că Iranul a devenit o mare putere", a subliniat el.

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat astăzi că Iranul este dispus să discute cu Statele Unite, însă pe picior de egalitate şi în baza respectului reciproc.El a făcut declaraţia într-un discurs la 30 de ani de la victoria revoluţiei islamice.

"Noul guvern american a declarat că vrea schimbarea şi să înceapă un dialog, dar adevărata schimbare trebuie să fie fundamentală, nu tactică. Poporul iranian este gata de dialog, însă într-o atmosferă de egalitate şi respect reciproc", a spus el, în faţa a zeci de mii de oameni, la Teheran.

Şi Barack Obama vrea o înţelegere cu Iranul

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat speranţa într-o "deschidere" în următoarele luni între Statele Unite şi Iran, care să permită un dialog "faţă în faţă". "Cred că există posibilitatea unei relaţii de respect reciproc", a spus el, în prima sa conferinţă de presă. Însă, Obama a adăugat că "acum este momentul pentru Iran să transmită semnale care să demonstreze că vrea să acţioneze altfel".

Zeci de mii de manifestanţi au început să defileze marţi la Teheran, pentru a celebra victoria revoluţiei islamice din 1979, iar unii au adus un măgar pe care desenaseră steagul american şi cel israelian. Manifestanţii purtau pancarte pe care scria "Moarte Americii" şi "Moarte Israelului".

Mai multe articole despre:
Ahmadinejad înţelegere Barack Obama