MENIU

Agenda pentru timpul liber: 18-24 mai

Foto: observatorcultural.ro

Filmul "Cea mai fericită fată din lume", piesele "Oblomov-un elogiu al lenei", "Azilul de noapte" şi "Lecţia", precum şi concertul de jazz al Mariei Răducanu se numără printre atracţiile culturale ale săptămânii 18-24 mai.

Producţia românească "Cea mai fericită fată din lume", în regia lui Radu Jude, poate fi vizionată luni, 18 mai, în cinematografele bucureştene. Filmul prezintă povestea unei tinere dintr-un oraş de provincie care câştigă o maşină în urma participării la un concurs organizat de o companie producătoarea de băuturi răcoritoare. Acest eveniment crează o serie de dezechilibre în viaţa liniştită a familiei. Filmul, bazat pe o întâmplare reală, este o tragicomedie despre oameni obişnuiţi, care brusc sunt puşi într-o situaţie neobişnuită. Printre protagonişti se numără Andreea Boşneag şi Şerban Pavlu. Filmul poate fi vizionat la Hollywood Multiplex şi Cityplex.


Marti, 19
mai, una dintre cele mai importante voci feminine ale jazzului românesc, Maria Răducanu, va susţine un concert alături de pianistul Sorin Terinte şi Pedro Negrescu la clubul "La  scena", începând cu ora 20.30. Maria Răducanu s-a lansat pe scenele cluburilor bucureştene, dar a susţinut şi numeroase concerte peste hotare. În străinătate a avut ocazia să cânte alături de muzicieni de jazz de avangardă, precum Maurice de Martin şi Jan Roder. Maria Răducanu a abordat, de-a lungul carierei sale, mai multe genuri - melodii din folclorul românesc, cântece ale Mariei Tănase, dar şi fado-ul portughez. Preţul unui bilet este de 20 de lei.

Teatrul Bulandra prezintă, miercuri, 20 mai, piesa "Oblomov - Un elogiu al lenei", după romanul cu acelaşi nume al scriitorului rus I.A.Goncearov. Dramatizarea îi aparţine Mihaelei Tonitza Iordache. Ivan Alexandrovici Goncearov, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai secolului al-XIX-lea, a reuşit să introducă prin romanul său, în literatură, conceptul  de oblomovism, care descrie o stare fundamentală de lene, dezgust, nepăsare şi inutilitate. Piesa a fost pusă în scenă de cunoscutul regizor Alexandru Tocilescu. Oblomov, întruchiparea lenei absolute, este jucat de Mihai Constantin. Celelalte personaje ale piesei sunt interpretate de: Sebastian Papaiani, Mihai Verbiţchi, Irina Petrescu, Luiza Cocora, Virginia Mirea, Şerban Celea, Ion Besoiu, Constantin Ghenescu, Şerban Pavlu, Gheoghe Ifrim. Spectacolul poate fi urmărit de la ora 18:30 la Sala Toma Caragiu, iar preţul unui bilet este 26,50 lei, respectiv 13,25 lei pentru elevi şi studenţi.

O zi mai târziu, pe scena Teatrului Metropolis se va juca piesa "Azilul de noapte", de Maxim Gorki, în regia lui Mircea Marin. Prozator şi dramaturg rus, Maxim Gorki a scris mai multe romane şi drame realiste, dintr-o perspectivă critică asupra societăţii burgheze. O astfel de lucrare este şi "Azilul de noapte" al cărei fir narativ se concentrează în jurul mai multor oameni, cu destine diferite. Personajele piesei, un lăcătuş cu soţia lui, un bătrân pribeag, un actor căzut în patima băuturii, un "baron" sărăcit şi un tătar hamal ajung, din cauza sărăciei, să petreacă noaptea la azilul lui Costâliov. Din distribuţia spectacolului fac parte 17 actori printre care Ştefan Radof, Mircea Rusu, Alexandru Bindea, Ioan Gyuri Pascu, Tudorel Filimon, Mirela Marin, Niculae Urs, Antoaneta Zaharis şi Gavril Patru. Spectacolul începe la ora ora 19:00, iar preţul unui bilet este de 21,20 de lei.

Vineri, 22 mai, iubitorii de operă vor avea ocazia să se delecteze cu celebra operă "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart, la Opera Română, începând cu ora 18.30. Din distribuţie fac parte Florin Simionca, Tina Munteanu, Cristina Zancu, Ionuţ Pascu, Radu Pintilie şi Maria Junga. Preţul biletelor variază între 5,3 şi 53 de lei. În celebra piesă a lui Mozart este vorba despre o căsătorie şi o zi nebună, plină de haos, iar acţiunea se petrece la Sevilla, în secolul XVIII. 

Pe 23 mai bucureştenii vor putea merge la spectacolul de teatru "Lecţia" de Eugene Ionesco, în regia lui Horaţiu Mălăele, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, începând cu ora 19.00. În distribuţie, alături de Horaţiu Mălăele, fac parte Natalia Călin, Victoria Dicu, Aylin Cadîr, Diana Stancu şi Andreea Tănase. Aflat pentru prima oară la Naţional în calitate de regizor, dar şi de interpret în propriul spectacol, Horaţiu Mălăele apreciază că "Lecţia" lui Ionesco este o farsă tragică ce denunţă absurditatea tezelor unice şi exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii şi relaţia letală dintre sexualitate şi dictatură. Preţul biletelor este cuprins între 16 şi 30 de lei. 

Duminică, 24 mai, la Teatrul de Comedie, în Sala Mare, iubitorii comediilor pot merge la spectacolul "Biloxi Blues", regizat de Iarina Demian, la ora 19.00. Din distribuţie fac parte Tudor Chirilă, Paul Ipate, Constantin Diţă, Dan Rădulescu, Ioana Barbu şi Mirela Oprişor. Piesa "Biloxi Blues", scrisă de dramaturgul american Neil Simon, supranumit "regele comediei pe Broadway", este o comedie în care armata este pretextul unei poveşti de dragoste şi de viaţă. Spectacolul are în prim plan o iubire mai puţin convenţională în vremea celui de-al doilea război mondial.