MENIU

Află aici cum să scapi de insomnie

Foto: Realitatea TV

Vă gândiţi că vă aşteaptă o altă lungă noapte albă? Bun venit în clubul milioanelor de insomniaci de pe pământ! Mai devreme sau mai târziu, jumătate dintre adulţi suferă, cel puţin ocazional, de insomnie.

Aşadar, cele câteva ponturi pe care un expert în domeniu le-a adunat în cartea "Somnul de frumuseţe" sunt exact ceea ce trebuie.

1. Folosiţi ceasul deşteptător? Ei, bine, învăţaţi-vă să puneţi ceasul să sune la culcare! Pare ciudat, dar specialiştii garantează că e eficient: setaţi alarma cu o oră înainte să vă băgaţi în pat şi împărţiţi cinstit cele 60 de minute între ultimele treburi prin casă, duş şi leneveală în aşternut. Nu vă uitaţi, însă, la vreun film de acţiune, căci somnul se duce iar pe apa sâmbetei!

2. Înainte de culcare, nu încercaţi cu disperare să vă eliberaţi mintea de griji şi probleme. Dacă vocea aceea care tot strigă în cap câte sunt de rezolvat nu tace singură, inutil să vă chinuiţi. Nu faceţi decât să intraţi în panică, deci să alungaţi somnul. În schimb, încercaţi să vă domoliţi gândurile, să vă vorbiţi în minte cu un ton monoton, încet, adormitor.

3. Uitaţi povestea cu oile, reţineţi din ea doar partea cu număratul! Oile şi orice alt animal v-ar distrage atenţia, v-ar împrăştia gândurile. Număratul înapoi are, de regulă, darul de a vă obliga să vă concentraţi doar la asta, deci scăpaţi de stres. Recomandarea specialiştilor: număraţi de la 300 înapoi, din 3 în 3. Dacă nu sunteţi un geniu al matematicii, sigur nu o să vă puteţi concentra la altceva!

4. Treziţi-vă, dimineaţa, cu o jumătate de oră mai devreme ca de obicei. O să fiţi mai somnoros o vreme, dar vă veţi reseta ceasul biologic.

5. Încă un lucru: nu intraţi în panică dacă nu adormiţi în secunda în care puneţi capul pe pernă. Este absolut normal să treacă o jumătate de oră înainte să începeţi să visaţi. Dacă nici unul dintre aceste trucuri nu funcţionează, poate n-ar fi rău să consultaţi un specialist!

Mai multe articole despre:
sănătate ceas insomnie dormit