MENIU

AEP precizează că a transmis listele electorale permanente în original când poliţia a făcut cerere

foto: roaep.ro

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a precizat, marţi, printr-un comunicat, că a transmis listele electorale permanente în original în cazurile în care organele de poliţie au făcut cereri exprese în acest sens, după ce Dan Nica a acuzat instituţia că nu a pus la dispoziţie aceste liste.

Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte că, în data de 21 septembrie, a transmis către Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratele de poliţie judeţene constatările făcute în 40 de cazuri posibile de vot multiplu (acelaşi Cod Numeric Personal apărea de două sau mai multe ori în listele electorale). De asemenea, AEP reaminteşte că a primit 95 de cereri din partea organelor de urmărire penală pentru verificarea unor persoane care, se presupunea, şi-ar fi exercitat dreptul de vot fără să aibă acest drept sau au votat de mai multe ori la alegerile din 7 iunie, se arată în comunicat.

Întrucât o parte din sesizările primite făceau trimiteri clare la secţii de votare şi persoane, AEP a putut face verificări şi confruntări ale datelor din listele electorale suplimentare şi listele electorale permanente, precizează Autoritatea.

De asemenea, AEP susţine că, în data de 23 septembrie, a încheiat contractul cu operatorul economic în vederea verificării şi arhivării listelor electorale de la alegerile europarlamentare din 7 iunie. Încheierea contractului la această dată a fost impusă de termenele mari prevăzute de legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice.

În conformitate cu planul de proiect, stabilit de comun acord între AEP şi operatorul economic, AEP estimează că va avea rezultatele finale ale verificării listelor electorale înainte de alegerile din 22 noiembrie. 

Termenele prevăzute în planul de proiect au ţinut cont atât de numărul foarte mare de înregistrări ce trebuie procesate cât şi de impedimentele impuse de operaţiile de digitizare a datelor de pe listele electorale suplimentare care au fost completate manual.

"Aş dori să vă spun că ceea ce a făcut Ministerul de Interne în mod natural de prindere şi de sancţionare a celor care au încălcat legea electorală la alegerile pentru Parlamentul European, şi din păcate sunt mulţi cei care încă se fac că nu ştiu câte persoane au fost trimise în judecată şi câte persoane au dosare penale şi niciun fel de reacţie în privinţa unor politruci de la Autoritatea Electorală Permanentă, care au refuzat să pună la dispoziţie listele electorale permanente", a spus Nica luni, după anunţul privind propunerea de remaniere a sa. 

Nica a spus de mai multe ori că nu a primit sprijin de la AEP, referindu-se la refuzul acestei instituţii de a pune la dispoziţie listele suplimentare pentru demonstrarea fraudelor.