MENIU

Adrian Năstase: PSD trebuie să susţină moţiunea de cenzură

foto: NewsIN
Năstase: Demisia miniştrilor ar fi o decizie bună care ar fi trebuit luată mai demult

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, este de părere că partidul său trebuie să susţină moţiunea de cenzură. Acesta consideră că decizia de astăzi a CCR va fi foarte clară pentru cine citeşte Constituţia şi nu "statului PD-L sau oridinele de la Cotroceni".

Adrian Năstase a declarat înaintea şedinţei conducerii partidului că a avut şi are "rezerve" faţă de efectele moţiunii de cenzură, dar susţine adoptarea acesteia, el anticipând şi un răspuns favorabil opoziţiei de la CCR în legătură cu sesizarea depusă de PD-L.

"Important este să avem o discuţie în cadrul grupurilor parlamentare, să prezentăm argumentele într-un sens şi în altul şi după aceeea să luăm o decizie comună ... Decizia a fost luată. Este important ca acum să avem un punct de vedere unitar", a spus Năstase care a evitat să se pronunţe dacă este mai bine ca viitorul Executiv să fie format din tehnocraţi. Acesta şi-a exprimat convingerea să preşedintele Traian Băsescu va încerca să impună "o nouă variantă".

Posibila dezertare a unor dintre parlamentarii PSD este catalogată de Năstase drept "o intoxicare obişnuită de dinainte de voturile importante care nu ar trebui luată în seamă". Întrebat dacă o soluţie pentru a evita ca parlamentarii PSD să voteze împotriva moţiunii de cenzură ar fi aceea a votului la vedere, Năstase a declarat: "Nu cred că este cazul".

Totodată, Năstase a apreciat că un aspect pozitiv al adoptării moţiunii de cenzură va fi limitarea atribuţiilor actualului cabinet. "Este exact ceea ce se va întâmpla (Guvernul Boc rămâne în funcţie, dar cu atribuţii limitate, n.r.) pentru că în măsura în care moţiunea va trece, Guvernul nu va mai putea să facă, aşa cum se pregăteşte astăzi, să dea zece ordonanţe de urgenţă, practic ignorând rolul Parlamentului şi funcţionând numai ca un Guvern al PDL, nu ca un Guvern al României. Acesta ar fi unul dintre rezultate. Sigur, între timp – şi nu depinde numai de noi – trebuie căutată şi o altă formulă de guvernare. Urmează să discutăm cu celalalte partide în funcţie de ce se întâmplă la votul din Parlament", a spus liderul PSD.

În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale asupra constestaţiei PSD privind moţiunea de cenzură, liderul PSD a spus că aceasta va fi una în favoarea opoziţiei, "foarte clară, foarte simplă". "Deci a fost o manevră fără niciun fel de efect. Textul Constituţiei este foarte clar, sigur, pentru cei care vor să citească Constituţia actuală. Dacă vor să citească statutul PDL-ului sau ordinele de la Cotroceni sigur că au probleme cu lectura Constituţiei, altfel nu sunt probleme", a mai spus Năstase.

Adrian Năstase a comentat şi informaţiile potrivit cărora Guvernul Boc va demisiona dacă decizia CCR va stabili că moţiunea este în acord cu Constituţia. În opinia lui Năstase, posibilitatea ca miniştrii PD-L să demisioneze dacă sesizarea va fi respinsă de CCR, ar fi "o decizie bună care ar fi trebuit luată mai demult, ar fi o recunoaştere a dezastrului pe care l-au generat". 

Năstase a confirmat că după votarea moţiunii de cenzură Guvernul nu va mai putea da zeci de OUG-uri, "ignorând rolul Parlamentului şi funcţionând ca un guvern al PD-L-ului, nu ca un guvern al României". Însă din punctul său de vedere este bine ca între timp să fie căutată şi o altă formulă de guvernare.

Şi Viorel Hrebenciuc a declarat că PSD nu ar avea vreun motiv să nu susţină moţiunea. Iar despre verdictul CCR asupra contestaţiei PD-L, Hrebenciuc spune că nu poate fi decât unul, respectiv "un verdict negativ".