MENIU

Adrian Lobonţiu, pionier în chirurgia fără incizii: \"E timpul să tratăm românii\"

Foto: Realitatea.net

Pionier în chirurgia robotică şi fără incizii, chirurgul Adrian Lobonţiu, stabilit la Paris, se alătură campaniei REALITATEA şi cere respect, alături de ceilalţi români.

Medic chirurg la Spitalul Henri Mondor din Paris, cel care a iniţiat primele tehnici chirurgicale robotice din lume, Adrian Lobonţiu, vorbeşte pentru REALITATEA.NET despre cum se câştigă respectul în comunitatea academică internaţională şi de ce a plecat din România.

"Am terminat studiile medicale şi specialitatea de chirurgie în ţară, mi se promitea un viitor "strălucit"! Toţi din jur, părinţii, colegii, prietenii, mă vedeau deja profesor universitar, medic primar chirurg, şef de clinică sau director de spital, ba chiar Ministru... Eu am dorit mai mult de atât! Am dorit să plec, să mă instalez şi să lucrez în Franţa sau în Anglia sau în SUA, sau oriunde. Nu e acelaşi lucru să vizitezi aceste ţări sau spitale, să participi la stagii de câteva luni sau ani, cu a te instala şi a lucra acolo. Trebuie să lucrezi de zece ori mai mult decât francezul obişnuit pentru a fi recunoscut şi pentru a-ţi câştiga locul binemeritat. Nimeni nu-ţi dă nimic pe GRATIS. Nici un cadou. Nimic! Şi am făcut acest lucru cu un singur scop: să particip la dezvoltarea mea personală, ştiinţifică, individuală şi ca OM. Să dovedesc că pot! Că atunci când îţi propui ceva poţi să realizezi! Nu numai eu, ci oricine şi oriunde poate face acest lucru dacă are capacitatea de a visa (în mod realistic) şi voinţa de a pune visurile în aplicare", scrie Adrian Lobonţiu.

Puteţi citi comentariul său integral pe Voxpublica.

Semnează manifestul NOI VREM RESPECT. 

Mai multe articole despre:
chirurg cercetător pionier