MENIU

Actorii români preferă scena politică

Foto: Wikipedia

Politica se aseamană deseori cu actoria. Invers se intâmplă de mult mai puţine ori. Dar există în politica damboviteană câţiva actori care au schimbat scândura fină a scenei de teatru pe duşumeaua groasă a politicii. Pentru ei rolurile rămân pe acelaşi principiu: dacă jocul de scenă este bun voturile sunt garantate.

Înainte să fie primul candidat oficial la preşedinţia României, înainte să fie Principe de Hohenzollern-Veringen, Radu Duda a fost actor. Profesionist, la Suceava şi Iaşi, cu diplomă de la Institutul de teatru din Bucureşti. Cea mai cunoscută piesă în care a jucat, este “Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, unde a avut rolul amorezului Gigi Stamatescu

Sergiu Nicolaescu îşi poartă paşii de ani buni prin Palatul Parlamentului. La 79 de ani e cel mai în vârstă senator. Actor şi regizor, pesedistul a împăcat cele două pasiuni şi a pendulat în ultimii 20 de ani între lumea filmului şi cea a politicii. A interpretat personaje celebre percum comisarul Moldovan, Mircea cel Bătrân sau Regele Carol I.

Garnitura de actori de la Senat s-a îmbogăţit în acest an. Mircea Diaconu este la primul său mandat. A intrat în PNL anul trecut şi a câştigat într-un colegiu uninominal din Argeş. A jucat în multe filme şi piese de teatru, atât înainte cât şi după revoluţie. Este şi director al Teatrului Nottara.

Politica şi actoria au facut casă bună şi pentru Ion Caramitru, actor şi fost ministru al Culturii în perioada 1996 - 2000. Ca ministru nu a excelat, dar despre actorul Caramitru se ştiu atât de multe! A jucat în sute de piese de teatru dar şi în filme, de la “Liceenii” sau “Extemporal la dirigenţie”, la “Misiune imposibilă”, alături de Tom Cruise, sau "Amen". Acum este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Prin Parlament a făcut carieră şi Mihai Mălaimare. În paralel a rămas şi director al teatrului Masca pe care l-a înfiinţat după 1990, în aceeaşi perioadă în care a intrat şi în plitică.

Dar cele mai răsunătoare cariere politice le-au avut Ronald Reagan şi Arnold Schwarzenegger după ce au făcut furori pe marile ecrane. Arnold Schwarzenegger a ajuns de la star al filmelor de acţiune până în postura de guvernator al Californiei. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt cele din seria “Terminator”.

Performanţa lui Ronald Reagan pare însă de neegalat. Este primul actor care a fost ales apoi preşedinte al Statelor Unite. A stat la cârma Americii din 1981 până în 1989. Înainte de a ajunge la Casa Albă, Reagan a jucat în câteva westernuri, precum “Cowboy From Brooklyn” şi “Kings Row”.