MENIU

Acces diferenţiat la tratamente pentru cancer în ţările Europei

Foto: sxc.hu

Bolnavii de cancer din ţările Europei nu au acelaşi acces la cele mai noi şi mai scumpe metode de tratament, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia.

Datele au fost adunate de medicul oncolog Nils Wilking şi expertul în probleme de economie sanitară Bengt Jonsson şi înnoiesc cercetările în domeniu făcute până în 2007. Studiul celor doi demonstrează că există diferenţe mari ale ratelor de supravieţuire în diferite ţări europene, în funcţie de accesul la cele mai moderne şi scumpe metode de tratament.

În Suedia, de exemplu, rata de supravieţuire pentru persoanele diagnosticate cu o formă de cancer este de 60,3% la bărbaţi şi 61,7% şi la femei, faţă de Cehia, unde rata este de 37% la bărbaţi şi 49,3% la femei.

Studiul suedez mai arată că ţările cu cel mai eficient acces la metodele moderne de tratament sunt Austria, Franţa şi Suedia, în timp ce Polonia, Cehia şi Marea Britanie rămân mult în urmă la acest capitol.

"Diferenţele între ţări nu s-au schimbat foarte mult din 2005", spun autorii studiului.

Piaţa medicamentelor pentru cancer înregistrează cea mai rapidă creştere, dar folosirea unor medicamente scumpe este mai dificilă în unele ţări europene, unde sistemul de sănătate, susţinut din bugetul de stat, rebuie să facă faţă unor costuri din ce în ce mai mari.
Mai multe articole despre:
bolnavi tratament cancer medicament pacineţi