MENIU

Acceleratorul de particule de la CERN a fost repornit, după 14 luni

<descriere>

Cel mai mare accelerator de particule din lume, care nu a funcţionat decât câteva ore după punerea sa în funcţiune în septembrie 2008, a fost repornit vineri, după ce a stat oprit 14 luni din cauza unei defecţiuni grave, a anunţat Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN), informează AFP.

\"Primele încercări de injectare de particule de protoni au demarat în jurul orei 16.00 (17.00, ora României)\", a declarat un purtător de cuvânt de la CERN, James Gillies, care a precizat că aceste injectări nu durează decât \"o fracţiune de secundă\" pentru a permite particulelor să \"realizeze jumătate de traseu sau chiar un tur complet\" al pistei în acceleratorul de particule LHC.

\"Dacă totul se petrece cu bine în această noapte, vom încerca să facem să circule un fascicul de particule în jurul orei 7.00 (9.00, ora României) timp de mai multe minute\", a adăugat oficialul CERN.

La ultima tentativă de acest gen, fasciculul de particule a durat 30 de minute.

LHC, instrument ştiinţific de mai multe miliarde de euro, care trebuie să permită progrese în cunoaşterea componenţei materiei şi a universului, a fost victima a două defecţiuni succesive la câteva zile după lansarea sa, cu mare pompă, la 10 septembrie 2008.

Mai multe articole despre:
defecţiune particule CERN accelerator LHC repornire