MENIU

A trecut şi a doua noapte de linişte în Fâşia Gaza

Foto: www.guardian.co.uk

Fâşia Gaza a avut parte de a doua noapte liniştită duminică spre luni, după încetarea focului decretată separat mai întâi de Israel şi apoi de Hamas, iar armata israeliană a început o retragere "progresivă" din teritoriul palestinian, după o ofensivă de 22 de zile.

La câteva ore de la decretarea armistiţiului unilateral de către statul israelian, gruparea islamistă Hamas a anunţat, la rândul său, duminică încetarea ostilităţilor şi a pus la dispoziţia Israelului o săptămână pentru a se retrage în totalitate din Fâşia Gaza.

Liderul guvernului Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat duminică seara că palestinienii au obţinut o "mare victorie". "Duşmanul nu a reuşit să-şi atingă obiectivele", a dat el asigurări într-un discurs televizat.

Cu puţin timp înainte, un purtător de cuvânt militar israelian confirmase că a început "o retragere progresivă a armatei din Fâşia Gaza".

Israelul vrea "să plece din Fâşia Gaza cât mai repede posibil, de îndată ce securitatea sudului ţării va fi obţinută", a subliniat, la rândul său, premierul Ehud Olmert, sâmbătă. El a dat asigurări că Israelul şi-a atins toate obiectivele "şi chiar mai mult".

Tancurile au părăsit duminică principala lor poziţie, în fosta colonie Netzarim, la sud de capitala Gaza, deschizând pentru prima oară de la 3 ianuarie drumul dintre sudul şi nordul teritoriului, potrivit martorilor. Trupele au mai părăsit şi poziţiile din jurul oraşelor Jabaliya şi Beit Lahya.

Tancurile au fost desfăşurate, însă, la frontieră, pe teritoriul palestinian, aşa cum anunţase Israelul, care a hotărât să păstreze o parte din unităţile sale, pentru a putea răspunde unor eventuale atacuri palestiniene.

Hamas susţine că a pierdut doar 48 de membri în Gaza, israelienii spun că au omorât 500

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a afirmat luni că numai 48 dintre membrii săi au fost omorâţi în Fâşia Gaza, în ofensiva israeliană care a durat 22 de zile, în timp ce armata israeliană susţine că a ucis 500 de militanţi.

Hamas avertizează că îşi va reface arsenalul după încetarea conflictului din Fâşia Gaza

Hamas a anunţat luni că se va reînarma, sfidând Israelul şi comunitatea internaţională, care au depus eforturi pentru a împiedica gruparea islamistă palestiniană să-şi refacă arsenalul după conflictul din Fâşia Gaza.

Israelul, care a decretat un armistiţiu unilateral sâmbătă seara, a ameninţat că va relua operaţiunile militare dacă Hamas va încerca să aducă armament în Fâşia Gaza. Israelul vrea ca Egiptul să împiedice traficul de arme prin tunelurile care trec pe sub graniţa cu Fâşia Gaza.


Mai multe articole despre:
Israel Fâşia Gaza Hamas încetarea focului