MENIU

800.000 de şomeri până la sfârşitul anului

FOTO: RTV

Numărul şomerilor în România va ajunge la 800.000, până la sfârşitul acestui an, estimează Biroul Internaţional al Muncii. În consecinţă, rata şomajului în 2010 va fi mai mare cu aproape două procente faţă de cât este în acest moment.

La sfârşitul acestui an se va înregistra o rată a şomajului de 8 la sută, cel puţin acestea sunt estimările Biroului Internaţional al Muncii şi ale Comisiei Naţionale de Prognoză. Estimările ţin cont de numărul mare de firme care anunţă disponibilizări, la agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă.

În plus, se vor încheia o parte dintre contractele pe perioadă determinată, iar spre sfârşitul toamnei vor rămâne fără locuri de muncă şi cei care lucrează sezonier în turism, construcţii sau agricultură.

Nu uităm nici de bugetarii pe care Guvernul vrea să îi concedieze. Din 2010 rata şomajului va avea o scădere uşoară. Astfel anul viitor vom avea o rată a şomajului de 7,7 la sută, în 2011 de 7,4 la sută, urmând ca în 2012 rata şomajului să fie de 7 la sută, adică 705 mii de şomeri. În acest moment rata şomajului este de 6 la sută, cu 550 de mii de oameni rămaşi fără serviciu.

Oferta de angajare este din ce în ce mai săracă: doar 9.450 de locuri de muncă. La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare, sunt oferite doar 391 de locuri de muncă. Cele mai multe sunt pentru ingineri şi subingineri. În privinţa celor cu studii medii, cea mai bogată ofertă de muncă vine din domeniul textil. 

Mai multe articole despre:
România şomeri serviciu