MENIU

65% dintre români cred că situaţia economică s-a înrăutăţit în 2009

Foto: http://www.tehnopol.ro/UserFiles/article/criza_11041915.jpg

Românii sunt din ce în ce mai speriaţi de criză. Mulţi dintre ei se tem că le vor scădea salariile şi că nu vor mai avea bani să se întreţină. Aceasta este concluzia barometrului "România şi criza" realizat de International Brand Consultants .

Mai mult de jumătate dintre respondenţi sunt de părere că situaţia economică s-a înrăutăţit după decembrie 2008, în timp ce doar 6% cred că lucrurile merg mai bine.

Totuşi, 51% dintre intervievaţi spun că situaţia lor economică este aceeaşi ca anul trecut, iar pentru 10% lucrurile merg chiar mai bine.

Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre români cred că problemele lor sunt legate strict de veniturile salariale. Jumătate dintre persoanele chestionate spun că cele mai multe probleme apar din cauza cheltuielilor mari cu întreţinerea locuinţei. 

Nici viitorul nu arată mai bine, cred românii. Trei sferturi dintre intervievaţi consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită.  37% consideră că, peste 4 ani, situaţia economică va arăta mai bine, iar aproape o treime dintre cei chestionaţi sunt de părere că va fi mai rău decât în prezent. Unul din trei români declară că a auzit de persoane care au fost nevoite să-şi închidă afacerea din cauza crizei economice. În aceste condiţii, doar 11% intenţionează să-şi deschidă o afacere anul viitor.

Cu toate acestea, dacă ar avea 100.000 de euro, cei mai mulţi dintre români declară că i-ar investi într-o afacere. A doua variantă preferată este să dea banii rudelor. Studiul a fost realizat în prima jumătate a acestei luni, pe un eşantion de 1600 de persoane şi are o eroare de plus-minus 2,5%.

Mai multe articole despre:
economie români afaceri studiu criză economică