MENIU

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - cel mai bun film străin al anului 2008, la BBC Four World Cinema

Foto: NewsIn

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin al anului 2008, marţi, la BBC Four World Cinema, eveniment aflat la a şasea ediţie, care premiază cele mai bune filme străine, informează BBC.

Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul marţi-seara, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Institutul Britanic de Film din Londra.

"BBC este pentru mine un simbol al calităţii, al tradiţiei şi al echilibrului", a spus Mungiu.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a fost în competiţie cu alte patru filme: "Gomorra" (Italia) - inspirat de evenimente din lumea mafiei, "Persepolis" (Franţa) - povestea unei tinere din Iran în timpul Revoluţiei Islamice,  "The Driving Bell and the Butterfly" (Franţa) - despre o jurnalistă care, în urma unui atac cerebral, trebuie să trăiască aproape paralizată, şi "The Orphanage" (Spania) - povestea unei femei care deschide un orfelinat pentru copii cu handicap.

În cadrul aceleiaşi ceremonii a fost premiat şi regizorul german Werner Herzog, pentru întreaga carieră, în cadrul unei categorii nou înfiinţate anul acesta.

Cele cinci pelicule nominalizate anual la BBC Four World Cinema Awards sunt selectate printr-un sondaj efectuat în rândul a 200 de critici de film din Marea Britanie. Producţiile sunt alese din 150 de filme străine lansate anul precedent.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", dramă ce are ca pretext o întrerupere de sarcină în România ceauşistă, îi are ca protagonişti pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov. Pelicula a câştigat, în 2007, mult râvnitul "Palme d'Or" al Festivalului de la Cannes şi alte numeroase premii la concursuri şi festivaluri internaţionale.