MENIU

4.500 de suplinitori şi 450 de profesori necalificaţi predau în şcolile din Bucureşti

Foto: glasulmaramuresului.ro

Copiii învaţă şi în acest an cu profesori necalificaţi. Cele mai multe cadre didactice necalificate sunt la grădiniţe, aproximativ 300, unde predau foarte multe studente.

De asemenea, în învăţământul special unde sunt încadraţi copiii cu deficiente de vedere, de auz sau afecţiuni neuromotorii, sunt 150 de profesori necalificaţi. Motivul principal e că profesorii nu se înghesuie să predea în şcolile speciale.

"Suplinitor necalificat poate să fie o studentă care îşi face studiile sau o absolventă care nu are studii corespunzătoare. Avem în grădiniţe jurişti, profesori, dar care sunt tot necalificaţi. Ca să predai în grădinită îţi trebuie diplomă de educator", a spus Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Numărul profesorilor necalificaţi a scăzut. Anul trecut erau 800 de cadre didactice necalificate, iar Marian Banu preconizează că peste doi ani nu va mai fi personal necalificat în învăţământ.

"Concurenţa în învăţământ e mult mai mare. Datorită contextului şi crizei economice foarte mulţi absolvenţi de învăţământ care au plecat au revenit acum la învăţământ. Luxul de a fi profesor e foarte mare, am avut o concurenţa teribilă pentru concursul de titularizare, în această vară", a declarat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

În şcolile din Bucureşti predau 16.500 de profesori din care 11.500 sunt titulari.