MENIU

35 de primării din Timiş vor fi sancţionate pentru că nu au asigurat serviciul de urgenţă

Foto: RTV

Conducerile a 35 de primării din judeţul Timiş vor fi sancţionate, în urma unui control al Prefecturii, pentru că nu au asigurat serviciul de urgenţă ca urmare a avertizărilor hidrologilor.

"În urma simulării cu codul roşu, la partea teoretică am stat bine, însă, la avertizările cu cod galben sau portocaliu, la partea practică stăm destul de prost. În urma verificărilor am constatat că marea majoritate a primăriilor nu au asigurat permanenţa, fapt care ne-a determinat să punem în discuţie acest lucru în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde vor fi stabilite anumite sancţiuni. Vom face verificări şi astăzi (n.r, marţi, 23 iunie)", a declarat corespondentului NewsIn, prefectul Mircea Băcală.

Mai multe echipe formate din reprezentanţi ai Prefecturii Timiş au verificat 45 de localităţi aflate în bazinele râurilor Bega, Bârzava, Timiş şi Moraviţa. Dintre acestea, 35 de primării din aceste localităţi au fost închise, iar în doar zece se aflau membri ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. "Unii dintre primari nici nu au răspuns la telefon, nu e normal aşa ceva", a mai spus Băcală.

Până în 24 iunie, la ora 10.00, a fost valabilă avertizarea hidrologică emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Bucureşti. Fenomenele vizate sunt "scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri mici din zonele de deal şi munte cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de atenţie şi de inundaţie, în bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Moraviţa, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Drincea, Strei, Jiu, Olt inferior, bazinele superioare ale Argeşului şi Ialomiţei".

Prefectura Timiş a transmis o adresă către Inspectoratul pentru Situaţi de Urgenţă Banat în care se cere urmărirea cu atenţie a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice cu transmiterea de niveluri şi debite suplimentare, în conformitate cu "Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase şi accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale precum şi pregătirea lacurilor de acumulare pentru atenuarea şi tranzitarea viiturilor",  instituirea serviciului de permanenţă la sediul primăriei, cu personal corespunzător, iar comitetele municipale, orăşeneşti şi comunale pentru situaţii de urgenţă trebuie să monitorizeze cu toată atenţia evoluţia fenomenelor meteorologice, hidrologice şi să fie pregătite în permanenţă, pentru a lua măsurile care se impun, inclusiv în caz de urgenţă, în scopul limitării eventualelor efecte negative ale fenomenelor menţionate.