MENIU

220 de companii româno-moldovene şi-au sistat activitatea, după introducerea vizelor pentru români

Foto: wordpress.com

Aproximativ 220 de companii mixte româno-moldovene şi-au sistat activitatea după introducerea vizelor pentru cetăţenii români, deoarece managerii lor nu au mai putut intra în Republica Moldova, a anunţat directorul unui centru independent de analiză, citat de Interlic.

Directorul centrului Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi, care a prezentat raportul periodic "Euromonitor", a subliniat miercuri că în prima jumătate a anului 2009, climatul de afaceri din Republica Moldova s-a deteriorat şi se observă, în premieră, o reducere a investiţiilor străine ca sold absolut.

"Este un lucru extrem de îngrijorător, pentru că denotă scăderea încrederii investitorilor străini în R. Moldova şi chiar putem vorbi de plecarea unor investitori din R. Moldova. Nu este clar despre ce companii vorbim", dar fenomenul este clar din balanţa de plăţi pentru primul trimestru, a spus Prohniţchi.

România ocupa în anul 2008 locul 4 în topul investitorilor străini din Republica Moldova, cu o pondere de 5,9% din investiţiile totale (151,8 mil. dolari). Însă, în actualele condiţii, volumul investiţiilor româneşti va scădea până la sfârşitul anului curent, avertizează expertul într-un raport.

Astfel, după introducerea regimului de vize, mai multe companii cu capital românesc au fost nevoite să-şi sisteze activitatea în fosta republică sovietică, din cauza procedurilor complicate de obţinere a vizelor pentru proprietarii, partenerii sau angajaţii societăţilor respective.

Totodată, măsura a afectat grav climatul de afaceri şi pentru companii care angajează cetăţeni români, în special, cele amplasate în raioanele din apropierea frontierei.

"Euromonitor" este un raport întocmit la fiecare trei luni de asociaţiile ADEPT şi Expert Grup, care şi-au propus să monitorizeze modul în care autorităţile înfăptuiesc reformele pe care s-au angajat să le facă semnând Planul de Acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova.

Mai multe articole despre:
România vize investiţii Republica Moldova