MENIU

2009 se anunţă unul agitat pe scena politică din România

Foto: NewsIn

Vremea scadenţelor pentru politicieni! În noul an, liderii de frunte ale principalelor partide sunt puşi să facă decontul recentelor alegeri parlamentare. La PSD şi PNL plutesc în aer răzmeriţe interne şi scaunele liderilor ar putea fi clătinate la congres. Cât priveşte PNG şi PRM - eşecul la alegeri le-a băgat forţat în conservare.

De departe, cei mai frământaţi par liberalii

Aruncaţi de la Palatul Victoria direct în Opoziţie, liderii PNL sunt ameninţaţi de revolta liberalilor din teritoriu. Unul dintre ei este şi baronul de Gorj, Dan Ilie Morega, care a acuzat că un număr restrâns din fruntea partidului a determinat intrarea în Opoziţie. Mutarea tactică decisivă este aşteptată la congresul de anul viitor al partidului.

Călin Popescu Tăriceanu va candida pentru un nou mandat şi ar putea fi concurat de Ludovic Orban şi Crin Antonescu. Data congresului nu a fost stabilită tocmai pentru că fiecare aşteaptă momentul oportun lui pentru a da lovitura.

Nici la PSD nu se anunţă linişte

Ion Iliescu vrea în ianuarie să fie convocate forurile statutare ale partidului. Pe blogul său, preşedintele de onoare al PSD spune că formaţiunea politică are nevoie de o nouă strategie penru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare de anul viitor, în condiţiile în care s-a ajuns la această formulă de compromis cu PD-L la guvernare. Şi Miron Mitrea a vorbit de congres şi a sugerat că ar putea candida la şefia partidului.

Doar la PD-L pare să fie armonie

După intrarea la guvernare şi numirea ca prim-ministru, Emil Boc este pe val.

Tabăra înfrânţilor pare în degringoladă

UDMR se regrupează. PRM e în comă. Corneliu Vadim Tudor spune însă că îşi va lua revanşa la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare. PNG-ul lui Gigi Becali şi-a tras obloanele. Pe site-ul partidului este postat un aşa-numit "Mesaj Final": "Pentru Partidul Noua Generaţie – Creştin Democrat, în seara zilei de 30 noiembrie 2008, timpul s-a oprit. Un scor electoral sub aşteptări înregistrat de formaţiunea noastră politică la ultimele alegeri parlamentare a constituit motivaţia unei decizii dificile, dar singura care putea fi luată în clipa de faţă – PNG-CD intră în conservare".

Mai multe articole despre:
PRM UDMR PNL guvernare PSD PD-L