MENIU

2009, an greu pentru români: 800.000 de şomeri, plus salarii şi pensii îngheţate

Foto: mediapres.ro

PSD şi-a anunţat oamenii că urmează disponibilizări masive în sectorul bugetar; Şomajul ne întoarce în 2003; Un fost spion maghiar, activ în România pentru ruşi; FMI îşi dă acordul în mai, banii ar putea veni la sfârşitul verii; PD-L pune umărul şi buzunarul la campania Elenei Băsescu; Consilierii ruşi propun unirea Basarabiei cu România; Pacepa acuză autorităţile române de antiamericanism; A făcut avere din autostrăzi care nu există; Băsescu şi Geoană se bat să ajungă moguli la TVR şi la Radio; Familia Minculescu: ziua transplantului!

PSD şi-a anunţat oamenii că urmează disponibilizări masive în sectorul bugetar

Mircea Geoană şi vicepremierul Dan Nica le-au comunicat colegilor de partid că acordul cu FMI ar putea duce la luarea unor decizii foarte dure din partea Guvernului. Surse din PSD au declarat pentru Cotidianul că ar putea fi vorba despre decizii care să ducă la îngheţarea salariilor şi a pensiilor. Mai mult, s-a vorbit şi despre o eventuală reducere a salariului minim pe economie. Aceleaşi surse spun că liderii PSD au fost avertizaţi că există riscul unor „consecinţe dramatice” în plan social în urma unor prognozate disponibilizări masive în sectorul bugetar.

Şomajul ne întoarce în 2003

Ministrul muncii, Marian Sârbu, estimează că numărul şomerilor din toată ţara se va dubla până la sfârşitul acestui an. Sârbu a explicat că numărul de şomeri, estimat iniţial la 525.000, ar putea creşte cu 200.000-300.000 de persoane. Rata medie a şomajului ar putea ajunge în acest an până la nivelul celei din 2003, adică la aproximativ 8 procente, de la 4%, cât înregistra la sfârşitul anului trecut, scrie Evenimentul Zilei.

Un fost spion maghiar, activ în România pentru ruşi

După cazul fostului ofiţer bulgar Marinov Zikolov, spionul de legătură în dosarul „Floricel”, Adevărul a descoperit un alt fost ofiţer de informaţii care a activat sub acoperire diplomatică în România şi care acum lucrează în ţara noastră pentru spaţiul ex-sovietic. Este vorba despre Laszlo Peter, fost diplomat ungar. Dacă Zikolov lucra pentru Ucraina, Peter o face pentru Rusia. Filiala bancară pentru a cărei înfiinţare Laszlo Peter face diligenţe la BNR este Baltiysky Bank. Banca-mamă are sediul central la Sankt Petersburg şi este considerată de autorităţile române ca fiind una care ridică anumite semne de întrebare.

FMI îşi dă acordul în mai, banii ar putea veni la sfârşitul verii

Guvernul României ar urma să trimită în aproximativ două zile scrisoarea de intenţie către FMI. Documentul ar urma să fie discutat în boardul FMI la începutul lunii mai, iar prima tranşă de bani ar putea veni către sfârşitul verii. „Suma totală va fi de 20 miliarde de euro, care va putea fi trasă pe o perioadă de doi ani”, a declarat pentru Business Standard Theodor Stolojan, prim-vicepreşedinte PD-L, care a precizat că 13 miliarde de euro vor veni de la Fond şi vor merge în rezerva BNR, 5 miliarde de euro de la UE, 1 miliard de euro de la Banca Mondială, pentru proiecte de investiţii, şi 1 miliard de euro de la BERD, sub formă de linii de creditare pentru bănci.

PD-L pune umărul şi buzunarul la campania Elenei Băsescu. Prigoană îşi donează fiul

Pedeliştii o vor ajuta pe mezina preşedintelui să-şi strângă semnăturile şi să susţină campania electorală. Speranţa PD-L este ca fiica preşedintelui să reuşească să îi mobilizeze la vot pe tineri, pe cei nehotărâţi şi pe cei care, la referendumul din mai 2007, au votat pentru Traian Băsescu, fără să voteze PD sau PLD. „Toate organizaţiile din ţară strâng semnături pentru Elena Băsescu”, a declarat un vicepreşedinte PD-L pentru Gândul. „O să i-l dau pe fiul meu, Honorius, să o ajute în campanie”, a spus şi Silviu Prigoană, întrebat dacă se gândeşte să o ajute în vreun fel pe fiica preşedintelui.

Strategia Kremlinului. Consilierii ruşi propun unirea Basarabiei cu România

Dacă autorităţile de la Chişinău şi de la Bucureşti acceptă independenţa Transnistriei, Federaţia Rusă ar putea admite unirea Basarabiei cu România. „Unirea este o variantă acceptată de Rusia şi România, dar este respinsă de birocraţia de la Bruxelles. Numai formal Moscova nu e de acord cu reunificarea R. Moldova cu România, dar, în cazul în care UE ar accepta un astfel de demers, nu ar avea nimic împotrivă”, susţine politologul rus Mihail Remizov, preluat de presa de la Moscova, relatează Gardianul.

Pacepa acuză autorităţile române de antiamericanism

Fostul „spion-şef", generalul Ion Mihai Pacepa, acuză autorităţile de la Bucureşti de antiamericanism. Într-un articol publicat de FrontPaceMagazine.com, publicaţie online americană, Pacepa susţine că, alături de Rusia, România este singura ţară din fostul bloc comunist în care încă persistă sloganul de sorginte KGB-istă. Pacepa reacţionează astfel la incredibila sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a nu revizui sentinţa de condamnare la moarte pronunţată de regimul Ceauşescu în cazul cetăţeanului american de origine română Constantin Răuţă, angajat al NASA. Pe larg despre acest caz, în Jurnalul Național.

A făcut avere din autostrăzi care nu există

Dezbaterile România Liberă privind cauzele care au făcut din țara noastră una fără autostrăzi au demonstrat că fostele guverne nu au luat niciodata în serios această direcţie cu potenţial uriaş de dezvoltare. În România ultimilor 20 de ani, ritmul cu care s-au inaugurat tronsoane de autostrăzi a fost de doar opt kilometri pe an. Astfel, ţara noastră şi-a adjudecat un ultim loc, greu de părăsit, în clasamentul oficial al Uniunii Europene. Dacă, totuşi, autostrăzi nu s-au construit, studii de fezabilitate s-au făcut încă din 1990. Iar statul a plătit bani grei, deşi nu avea el însuşi cunoştinţă când şi cum exact le va folosi.

Băsescu şi Geoană se bat să ajungă moguli la TVR şi la Radio

Negocierile pe funcţii între cele două partide din coaliţie au ajuns şi la nivelul posturilor naţionale de radio şi televiziune. Într-o întâlnire tête-à-tête, Mircea Geoană şi Emil Boc au hotărât ca PDL să-l înlocuiască pe Alexandru Sassu de la conducerea TVR, iar PSD pe Maria Ţoghină din fruntea radioului, au precizat pentru Cotidianul surse din conducerea PSD. Asta în ciuda faptului că o parte din jurnaliştii din TVR fac apel la partidele parlamentare să adopte cât mai rapid o nouă lege a SRTv care să asigure instituţiei o independenţă politică reală.

Primii pietoni

Marcel Proca, prefectul Argeşului, a trimis Judecătoriei Piteşti dosarele mai multor persoane, pentru anularea permiselor de conducere auto ale acestora, ce ar fi fost obţinute fraudulos. Proca afirmă că mai mult de jumătate din dosarele trimise instanţei au la bază documente ilegale de domiciliu. În cazul celorlalte, problemele sunt legate de fişele de examinare şi desfăşurarea probei practice. Niciuna dintre persoanele vizate în cele 56 de dosare nu domiciliază în Argeş, precizează Ziua.

Familia Minculescu: ziua transplantului!


Solistul trupei Iris, Cristi Minculescu, va fi supus astăzi, într-o clinică din Germania, intervenţiei chirurgicale prin care îi va fi transplantată o parte din ficatul soţiei sale. În echipa de doctori care îl vor opera pe Cristi Minculescu se află şi un medic de origine română, care lucrează în clinica respectivă de câţiva ani. Costul operaţiei se ridică la 47.000 de euro, sumă ce va fi acoperită din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, scrie Click!

Roxana Diţă acuză că a fost prădată în timpul filmărilor de la „Cireaşa de pe tort"

După ce a acceptat invitaţia de a apărea la emisiunea „Cireaşa de pe tort", difuzată de Prima TV, manechinul Roxana Diţă i-a invitat la masă pe musafirii ei, printre care s-a numărat şi manelistul Sorinel Puştiu\'. Acesta a venit însoşit de finul lui si de un bodyguard, iar, după plecarea acestora, Roxana a constatat că din casă lipsea un ceas de lux, în valoare de 12.000 euro, pe care îl lăsase iubitul ei la ea. Mai multe amănunte, în Cancan.

Mai multe articole despre:
presă realitatea.net sinteza presei