MENIU

20 de produsele tradiţionale din Arad au fost identificate pentru a fi atestate european

Foto: pita-ardeleneasca.ro

Un număr de 20 de produse tradiţionale din judeţul Arad au fost identificate şi urmează să fie făcute demersurile pentru a fi atestate şi protejate la nivel european ca denumire de origine, printre acestea fiind sortimente de pâine, salam, ciocolată, varză şi vinuri.

Prefectul judeţului Arad, Călin Bibarţ, s-a întâlnit astăzi cu Lucia Romanescu, directorul executiv al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, discuţiile fiind axate pe identificarea şi promovarea produselor tradiţionale din judeţul Arad în vederea atestării la nivel european şi protejării lor ca denumire de origine.

"Până în momentul de faţă, au fost identificate 20 de produse tradiţionale din judeţul Arad care trebuie atestate şi protejate la nivel european ca denumire de origine, printre care se numără pita pe vatră de Pecica, salamul de Nădlac, tocăniţa tradiţională de Nădlac, ciocolata de Vinga, varza de Socodor, ţuica de Chisindia, Cadarca de Miniş, Mustoasa de Măderat, ceapa de Vinga", a precizat Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad.

Directorul executiv al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, Lucia Romanescu, a susţinut că toţi producătorii care îşi vor atesta produsele la nivel european vor beneficia de o serie de facilităţi, tocmai pentru a fi încurajaţi în demersul lor.

"În România nu există nici un produs protejat la nivel european. Suntem în faza de a obţine această atestare cu salamul de Sibiu, cârnaţii de Pleşcoi şi cu virşli. Pentru noi este o noutate şi de aceea vom realiza parteneriate cu ţările care au experienţă în domeniu, cum sunt Franţa, Austria, care deja au sute de produse atestate", a declarat Lucia Romanescu.

Prefectul Aradului a mai spus că intenţia autorităţilor este de a promova pe plan mondial produsele specifice judeţului pe care îl reprezintă.

"Dorinţa noastră este de a păstra şi promova aceste produse, pentru că dacă pierdem produsul autentic nu avem cum să îl mai recuperăm peste ani de zile. Ca arădeni, avem datoria să ne luptăm pentru a promova în toată lumea produsele specifice judeţului Arad", a spus Călin Bibarţ.

Directorul executiv al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, Lucia Romanescu, prefectul Aradului şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, s-au întâlnit cu producători agricoli din Arad, care au fost informaţi despre modalităţile privind atestarea şi protejarea denumirilor produselor lor.