MENIU

19 state din SUA prevăd în bugetul pe 2010 concedieri sau concediu fără plată

Foto: Realitatea TV

Autorităţile din statul american din Rhode Island închid clădirile oficiale şi trimit 81 la sută din angajaţi acasă, pentru 12 zile, pe parcursul acestui an. Astfel, speră să facă economii de milioane de dolari.

Bugetarii din statul american Rhode Island vor pleca într-o vacanţă de 12 zile fie că vor sau nu. Aşa a hotărât guvernatorul statului pentru a reduce deficitul bugetar de aproape 600 de milioane de dolari. Vor intra în concediu peste 80% dintre angajaţii la stat în afară de doctori, pompieri, poliţişti şi cei care lucrează în transportul public. Guvernatorul statului speră să economisească astfel zeci de milioane de dolari.

Rhode Island nu este primul stat care adoptă astfel de măsuri. Până acum 19 state americane au aprobat bugete pe anul fiscal 2010 care prevăd fie reducerea numărului de angajaţi fie concedii fără plată. În total, deficitul statelor americane pe anul 2010 este estimat la 142 de miliarde de dolari, iar reprezentanţii din Congres speră ca programele de reducere a cheltuielilor bugetare să fie implementate la nivel naţional.

Statul care a luat cele mai drastice măsuri este California, unde bugetarii vor sta acasă trei zile pe lună până în iunie 2010. Deja măsurile impunse în Rhode Island au stârnit o serie de critici din partea unor sindicate. Însă frica de a rămâne fără locuri de muncă îi determină pe majoritatea angajaţilor să nu protesteze.

În New York spre exemplu, guvernatorul statului a ameninţat că va concedia aproape 9.000 de persoane dacă sindicatele nu sunt de acord cu cele cinci zile de concediu fără plată.
Mai multe articole despre:
bugetari deficit bugetar concedieri