MENIU

10.000 de ieşeni şi 35 de medici, audiaţi într-un megadosar de corupţie

Anchetă de amploare în Moldova

Anchetă de amploare în Moldova! Aproape 10 mii de ieşeni şi 35 de medici sunt audiaţi de procurorii auticorupţie într-un dosar în care doi medici arabi au creat o adevarată reţea infracţională de produs bani. Potrivit anchetatorilor, medicii aveau o persoana infiltrată în interiorul CAS, care le dădea lista cu pacienţii care aveau probleme medicale. Prin intermediul unor cabinete fantomă, aceştia au reuşit să primească aproximativ un milion euro de la bugetul de stat pentru servicii medicale fictive.

Este de departe cel mai voluminos dosar instrumentat vreodata la Iasi! Sunt implicati aproximativ 35 de medici din Iasi, dar si din alte judete. Numarul pacientilor care sunt in curs de audiere este unul halucinant: aproximativ 10.000, scrie BZI.ro.

Procurorii, impreuna cu ofiterii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi mai au putin si termina de audiat acest numar impresionant de martori. Au fost realizate sute de audieri de pacienti chiar si in perioada vacantei judecatoresti. Ofiterii de politie au inceput sa bata din usa in usa si sa discute cu pacientii pe numele carora au fost decontate servicii medicale fictive. Dincolo de acuzatii oficiale si de chestiuni juridice, procurorii banuiesc ca in spatele acestei afaceri se afla o caracatita infractionala cu legaturi stranse in sistemul sanitar romanesc, in special la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi. Ancheta procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a inceput in anul 2012. Principala suspiciune era aceea ca un angajat al CJAS Iasi dirija treburile astfel incat doua clinici fantoma sa primeasca sume importante de bani de la bugetul de stat. In momentul in care au observat ca prejudiciul depaseste un milion de euro si exista suspiciunea comiterii unor infractiuni de coruptie procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au declinat dosarul la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi. La inceputul anului 2014, dupa ce au reusit sa audieze cateva mii de martori si sa adune o cantitate impresionanta de documente, procurorii DNA au decis sa trimita dosarul inapoi la Parchetul judetean Iasi pe motiv ca s-a schimbat competenta de Noul Cod de Procedura Penala. Procurorul care a instrumentat acest dosar la DNA s-a transferat intre timp la Parchetul de pe langa Tribunal si a preluat dosarul din nou.

Aici, a dispus continuarea audierii de martori. In aceasta vara, mai multi ieseni au discutat cu oamenii legii in legatura cu decontarea unor servicii medicale pe numele lor. Oamenilor le-a fost prezentata o lista cu medici si au fost intrebati daca ii cunosc pe acei doctori si daca au beneficiat de decontarea unor servicii spitalicesti. Majoritatea celor care au fost audiati de anchetatori erau deja inregistrati in evidentele CJAS Iasi, dar cu alte probleme medicale decat cele urmarite de procurori. Datele anchetei arata urmatoarea situatie: doi medici arabi au deschis la Iasi doua firme prin intermediul carora au infiintat mai multe cabinete medicale fantoma, la care nu a fost inregistrata nicio activitate. Mohamad Madarati a infiintat firma Moldsan Med SRL, iar Marawan Arafat a infiintat firma Heba San SRL. Sunt doua dintre cele mai importante firme verificate acum de procurorii ieseni, prin intermediul carora s-au facut incasari ilegale de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Citeşte mai mult pe BZI.ro