MENIU

Vasile Dâncu a vorbit despre alegerile prezidenţiale la videochatul ''Eu cu cine votez?"

Foto: REALITATEA.NET
Fostul lider al Grupului de la Cluj din PSD, Vasile Dâncu a fost primul invitat al videochat-ului

Invitatul primei ediţii a videochat-ului "Eu cu cine votez?", Vasile Dâncu a vorbit despre cum ar trebui să arate tânărul politician, cum trebuie privite sondajele de opinie, lupta dintre Sorin Oprescu şi Mircea Geoană, campaniile electorale şi fraudarea alegerilor.

Un candidat serios ar trebui să fie tânăr şi poate să nu fi trecut prin sistemul de partid pentru a fi luat în seamă de tineri.  Toţi politicienii se simt vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. Spiritul de la Snagov a fost o primă încercare, o strategie cu câteva propoziţii despre viitor care nu au fost puse în practică.

PSD este încă un partid prea global pentru a dezvolta o stângă aşa cum vroiam eu. Nu am mai candidat pentru că ar fi trebuit să candidez în listele de partid. Mereu mi se spune că nu am ce să caut pe listă cu nu anumit personaj. 

Geoană prin modul în care a pornit proiectul său  este un candidat de stânga. PSD nu a formulat o opţiune clară pentru un prim-ministru. Trebuie să vedem cum se adaptează el în această competiţie. Şi liberalii îl laudă pe Ion Iliescu, îşi adaptează neoliberalismul către stânga.

Cred că Sorin Oprescu are o comunicare mai degrabă de tip populist care încearcă să cuprindă totul, dar nu este una de stânga. Dacă nu ar fi fost Oprescu Mircea Geoană nu ar fi avut un procent mai mare. Acum Oprescu adună din toate zonele nemulţumiţii, cinicii.

Sondajele nu sunt făcute ca să măsoare intenţia de vot, ci pentru a testa temele de campanie. Primii indecişi s-au mişcat în primele zile de campanie şi s-au mişcat către principalii doi candidaţi. Nemulţumiţii se vor duce rareori către cel care se află în vârful ierarhiei politice. Nu înţeleg insistenţa de a publica sondaje în oglindă, câteodată mi se pare că sociologii acceptă prea uşor să li se publice rezultatele unui sondaj. 

Este o chestiune şocantă pentru mine. Îi respect pe mulţi dintre cei  are lucrează din aceste ONG-uri care atunci când se creează un dezechilibru de putere încearcă să readucă lucrurile la normal. Asta cu prefraudarea are o semnificaţie semnatică ciudată. După părerea mea, se putea contracara comunicaţional. Ceilalţi ar putea comunica contraoferta lor. Traian Băsescu va spune că acest referendum face parte din viziunea lui de reformă care ar fi putut fi contracarată de Parlament dacă la începutul anului ar fi lucrat la aceste proiecte aşa cum trebuie. Mircea Geoană a susţinut ideea de unicameral. Ar trebui să ne gândim la o schimbare a Constituţiei.  Eu înţeleg şi ceea ce spune societatea civilă. ONG-urile nu cred că fac politică.

Toată lumea se bate în acest moment pentru notorietate. Asociaţiile civice, media, Traian Băsescu. El este un personaj constituit în luptă cu sistemul. Atunci când cei din Parlament se unesc împotriva lor, se reconfigurează situaţia de la referendum. Este o situaţie favorabilă pentru el. A fost o conjunctură care  a semănat de fiecare dată şi el doar a pus eticheta. 

Am avut o perioadă când votam un candidat la preşedinţie şi exact opusul său la partide. O schimbare nu poate fi produsă în societate decât cei care sunt obişnuiţi cu schimbarea. Îmi plac candidaţii curajoşi, care spun adevărul măcar la un moment dat. Îmi place un candidat care prin tot ce spune în campanie îmi dau seama că a citit măcar o carte în viaţa lui. Am cunoscut candidaţi care nu au citit o carte. Câteodată nu votez tocmai pentru că nu găsesc un candidat potrivit. 

Eu îmi doresc o social-democraţie de inspiraţie occidentală. Cred că există încă şanse ca după alegeri să continue reformarea PSD. Oricum se vor naşte partide noi. A trecut epoca partidelor politice. Doar la noi au fost revitalizate partidele politice. 

În 2004 Traian Băsescu a avut o poveste în campanie. Este povestea celui care a fost pe mare şi acum vine şi îi trage în ţeapă pe baroni. Este varianta filmului cu şeriful din Tennessee. Adrian Năstase a avut o seamnă de realizări construită de mari sociologi americani care ştiu câte ceva despre România din internet. Dar acest lucru nu "vinde". Noi suntem mai uşor de cumpărat cu zahăr şi ulei. Dacă avem prefraudare, înseanmă că avem şi postfraudare care se traduce prin nepunerea în pratică a promisiunilor electorale. 

Campanie electorală pe televizoare, radiouri şi în ziare, campanie pe stâlpi, în pieţe şi săli de cultură. Politică peste tot. REALITATEA.NET şi VoxPublica intră şi ele în caragialescul alegerilor prezidenţiale cu o nouă emisiune online moderată de jurnalistul Costi Rogozanu, "Eu cu cine votez?".