MENIU

Zona moartă găsită în Ocean îi sperie pe experți. Nimic nu trăiește acolo

<p>O zonă moartă se află &icirc;n Golful Omanului</p>
<p>O zonă moartă se află &icirc;n Golful Omanului</p>

O așa-numită ”zonă moartă” din Golful Omanului, cunoscută de mulți ani, a fost abia acum cercetată de oamenii de știință.

Zona moartă” e o regiune a oceanului lipsită parțial sau total de oxigen, ceea ce înseamnă că nici animalele, nici plantele nu pot supraviețui acolo. Oamenii de știință au început să cerceteze acest fenomen în anii 1970, iar până în 2008, 405 de astfel de zone fuseseră detectate.

Regiunea care a atras acum atenția experților se află în Golful Omanului, în Marea Arabiei. Cunoscută de aproximativ 50 de ani, zona moartă de aici a fost abia acum cercetată cu mai multă atenție.

Oameni de știință au aflat că situația este mai rea decât se așteptau. ”Zona moartă” din Golful Oman are aproximativ 165.000 de kilometri pătrați, o suprafață mai mare decât cea a Scoției.

Deși zonele fără oxigen se pot forma natural, în cazul celei din Golful Oman se pare că ar fi vorba mai degrabă de mâna omului. 

O creatură stranie găsită de o dronă submarină în străfundul Oceanului i-a bulversat pe cercetători 

Printre cauzele posibile, prima este poluarea cu nutrienți rezultanți de la fertilizatorii folosiți în agricultură și scurși apoi în mare.

Efectul imediat este moartea plantelor și a peștilor. De unde și numele de zonă moartă.

Pe măsură ce rezerva de oxigen din ocean scade, crește emisia de oxid de azot în atmosferă. Acest gaz este de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce privește generarea efectului de seră, care duce la încălzirea planetei.

Mai multe articole despre:
zona moarta Golful Oman